Krönika Sommar är tid att läsa böcker. Många har lov eller semester. Dagarna är långa och ljusa och även de som arbetar kanske har ork att öppna en deckare. Eller? Läser folk böcker 2018?

Jag kämpade i många år för att bli författare. När jag äntligen blev utgiven - ja, då hade folk slutat läsa böcker. Är inte det rätt typiskt?

Det har varit skolavslutning och då delas ett gäng stipendier ut. Några ungdomar som visat ”god kamratanda eller berömvärd flit” kan bli utvalda och få en penningsumma. Pengar är alltid bra att ha i den här tiden i det här samhället, men för länge sedan i Finspång kunde det delades ut skor till barn från fattiga familjer som kommit barfota till skolan under terminen.

När jag själv gick i skolan var det vanligt att det gavs bokstipendier. En bok är en väldigt fin gåva med ett symbolvärde som skolan borde stå för även 2018. Eftersom jag tycker det är synd att den traditionen försvunnit tänkte jag att jag skulle återinföra den igen och skänka bort några böcker.

Jag tog med mig en bunt av mitt senaste alster och delade ut den på avslutningsdagen till alla elever som själva kände att de nog var värda en bok på ena eller andra sättet (och det är ju alla av någon anledning) eller till dem som bara hade lust att läsa i sommar. Det kan vara bra att ha en bok tillhands om mobilen laddat ur eller om det inte finns internet på semesterplatsen. Ett par elever insåg faktiskt det och valde att få ett bokstipendium.

Själv läste jag nyligen en roman som jag gärna rekommenderar: Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò, en ung kvinnlig författare från Nigeria. Boken är en gripande och sorglig kärlekssaga om svek och hämnd där gamla traditioner möter en modern värld. Att läsa kan vara ett sätt att komma till insikt om någonting och förstå en liten bit av den här komplicerade världen vi lever i.

Glöm heller inte att läsning fortfarande kan vara helt gratis trots att vi lever i en penningfixerad tid.

Jag rekommenderar verkligen ett besök på Finspångs fantastiska bibliotek.

Själv planerar jag den här sommaren att läsa ytterligare några böcker och att skriva en.