Längst ut på allmän väg, mitt emot kyrkan i Regna, ligger handelsboden Hönshuset. I samma hus ligger även ateljé Titthålet, och det är här som Rebecca Lewis och systern Maria Gustafsson ställer ut pappa Roy Lewis tavlor.

– Efter att pappa dog 2005 har många av tavlorna stått nerpackade. Nu fick vi chansen att gå igenom och faktiskt se vad som fanns, säger Rebecca.

Roy Lewis var tonåring när kriget bröt ut på 30-talet hemma i England och då han hade bra betyg erbjöds han en utbildning som ingenjör för att kunna serva landet och han tackade ja. Men det var målandet som var det viktiga, både i England men också när han flyttat till Sverige. Enligt Rebecca var det för att hålla ångesten borta.

Artikelbild

| I ateljé Titthålet vid Hönshuset i regna pågår utställningen med Roy Lewis målningar.

– Han målade ofta sin omgivning, många tavlor är av Finspångs slott men också en del av Axsjön då de bodde i Falla och det var där han gick ut med hunden. Här är utsikten från vår lägenhet på Stora Allén, säger Rebecca och pekar på en tavla som går att köpa.

Priserna på tavlorna är låga. Systrarna vill nämligen inte att de ska tillbaka in i garderoben utan få ny luft igen.

Enligt Rebecca var pappan introvert och målade realistiskt, men en tavla i ateljén sticker ut.

– Den här skulle nog bara vara ett stilleben men mamma berättade att pappa blev arg på henne en gång och istället för att göra något dumt gick han ner och förstörde tavlan. Man kan se att det är hon som brinner i hörnet här, säger Rebecca och skrattar åt tavlan med blommor och eld.