– Videon strider mot våra värderingar och de demokratiska rättigheterna. Vi agerar alltid snabbt i sådana här fall. Nu har vi gjort en polisanmälan både när det gäller upphovsrätten och hets mot folkgrupp, säger Emelie Lagervall, samordnare mot våldsbejakande extremism, Finspångs kommun.

Det var i samband med att Sveriges radios Ekot granskade de nya högerextrema rörelserna, som den förvanskade marknadsföringsfilmen från Finspång kom fram i ljuset. Filmen har försetts med en ny, egen berättarröst från avsändaren, Nordisk alternativhöger som enligt granskningen har ett tätt samarbete med nazistiska grupperingar och andra vitmakt-grupper i Sverige.

Klippet från filmen visar bland annat Siemens där anställda är i full gång med produktion. Berättarrösten säger här att "arbete ger frihet" och att det finns duschar med gas. Rösten berättar också om "arbetsläger" i Rejmyre med syftning på glasbruket, hängningar och elavrättningar, och att alla boende i kommunen är av arisk ras. Så fortsätter det sedan genom hela filmen.

Artikelbild

| Christoffer Dulny.

Christoffer Dulny, ordförande för Nordisk alternativhöger, skrattar när han konfronteras med klippet. Han får frågan varför Finspång just valts ut:

– Det är en del som gör just Finspång så intressant, men jag tänker inte gå in på vad det är. Själva filmen vi gjort är väldigt självförklarande, vem som helst förstår att det är satir, och vi är tydliga med att det är underhållning.

Ni använder uttryck med nazistiska referenser som "arbete ger frihet", de flesta blir säkerligen väldigt illa berörda?

– Inte sitter folk hemma på sin kammare och gråter för det. De som säger så, gör det för att sända ut godhetssignaler. Det är ett "hitte på".

Så ingen kan ta illa vid sig alltså?

– De som gör det har nog andra problem.

Men vad vill ni med era filmklipp egentligen?

– Väcka uppmärksamhet och underhålla men också visa på vänsterns rädslor. För det är så här de uppfattar att Finspång skulle se ut om högerextrema grupper styr. Det är vänsterns mardröm.

Ni har nu blivit polisanmälda för att bland annat ha brutit mot upphovsrätten, du har ju läst juridik och borde väl veta riskerna?

– Vem har polisanmält? Förmodligen de som inte förstår satir och underhållning, eller de som vill missbruka polisens resurser. När det gäller satir får man använda färdigt material, annars skulle det ju inte bli någon satir. Och jag ser fram emot ett rättsligt efterspel.