– Vi har märkt att det är populärt och att det drar mer folk med kändisar, säger Berit Martinsson, ordförande i kommunfullmäktige.

Det är Berit som hälsar välkommen och introducerar de kändisar som talat på nationaldagen. Förra året var det Kajsa Bergqvist som höll ett bejublat tal. Özz Nujenoch Zinat Pirzadeh är andra som varit på plats i Bruksparken och både roat och kanske också oroat.

Den här gången är det äventyraren Ola Skinnarmo som har fått äran.

– Vi tyckte det var dags för en riktig äventyrare den här gången, berättar Berit Martinsson.

Ola Skinnarmo är mest känd för att som första svensk nå Sydpolen på skidor, vilket skedde i december 1998. Skinnarmo begav sig år 2000 iväg på en expedition till Nordpolen tillsammans med äventyraren Göran Kropp. Kropp var tvungen att avbryta expeditionen på grund av förfrysning, då han höll en pistol i handen en längre stund vid en isbjörnsattack. Skinnarmo nådde ensam Nordpolen och var även första svensk att göra det.

– Det ska bli kul att komma till Finspång och inspirera folk. Tidigare har jag mest åkt igenom Finspång, säger göteborgaren Ola Skinnarmo, som sedan många år tillbaka bor i Stockholm med fru och två barn.

De senaste åren har Ola arbetat med föreläsningar och att utveckla sitt eget företag som arbetar med äventyrsresor.

– Jag har nyligen kommit hem från Indien där jag var med ett gäng. Atlasbergen i Marocko är ett resmål som alltid är spännande, där vi var för några veckor sedan. Nästa vecka drar vi till Svalbard. Det är vår sista resa innan jag kommer till Finspång.

Svalbard ligger varmt om Ola Skinnarmos hjärta.

– Det är verkligen mitt andra hem. Det har faktiskt varit lite mer is än vanligt där den här vintern, vilket gör att isbjörnarna trivs bättre.

Det finns en (nid)bild att det springer omkring livsfarliga isbjörnar överallt på Svalbard?

– Ha, ha. Inte riktigt så. Men ute i naturen gäller det att vara på sin vakt och ibland kommer det in isbjörnar i byn. Men då är det bara att gå in och vänta tills de sprungit förbi, säger Ola.

Har du något äventyr du längtar efter att genomföra i framtiden?

– Nej, egentligen inte. Jag var en ”earlybloomer” och har gjort så många häftiga grejer tidigt i livet. Nu har jag fullt fokus på att utveckla mina expeditionsresor.

Att ensam ta sig fram på skidor under lång tid i 40-gradig kyla är förstås tufft.

– Jo, det är klart. För mig har det alltid varit viktigt att känna mig stolt och glad över det jag åstadkommit och komma fram med ett leende på läpparna. Det är bland annat den känslan jag vill förmedla vid mitt tal i Finspång. Ingenting är omöjligt, berättar Ola Skinnarmo.