Att snacka sommarlov så här i valspurtstider kanske inte kändes klockrent från början. Men Morgan Johansson tog sig tålmodigt tid i ett pressat schema. Finspångs kommun fick 550 000 kronor i statligt bidrag under 2018 för sommarlovsaktiviteter. Pengar som använts till att utöka Camp Grosvad, där barn- och ungdomar mellan 6 och 15 år helt gratis kunnat aktivera sig, med alla möjliga lekar och upplevelser.

– Det har verkligen varit lyckat och vi har nått många som annars kanske inte skulle haft det lika roligt på sommarlovet. Vi hade över 100 barn och ungdomar varje dag, berättade Malin Fritiofsson, en av två projektledare för Camp Grosvad.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S) redogjorde för alla de satsningar som kommunen gjorde under sommaren 2018. Förutom Camp Grosvad handlade det om Hörnan on tour, Sportis camp, ett projekt med träning mot slutmålet Lilla Göteborgsvarvet och Nycirkusfestivalen. Alla som har sökt, cirka 300 ungdomar, har också fått minst tre veckors sommarjobb inom kommunens verksamheter.

Artikelbild

| Maid Bosnjakovic, berättade för justitie och- inrikesminister Morgan Johansson om sitt feriearbete som ledare för Camp Grosvad.

– Att vi har fått pengar av regeringen är inte avgörande. Men pengarna har gjort att vi har kunnat växla upp och satsa mer på det vi gör ännu större, bättre och nå ännu fler. Allt det vi gör för barn- och ungdomar handlar om preventiva åtgärder för att "våra" ungdomar inte ska hamna i utanförskap och problem av olika slag, sa hon.

När trycket var som högst under flyktingvågen 2015 sköt regeringen till pengar till kommunerna. Finspångs kommun använde fem miljoner av dessa till att föreningar fick söka pengar till olika integrationsprojekt.

– Pengar som föreningslivet använt på ett mycket bra sätt och gjort att till exempel Torstorps IF fått många nya fotbollsspelare till sin klubb, sa Jeansson.

De ledarna som arbetade med Camp Grosvad var ungdomar som fick med sig en bra erfarenhet i livet.

Artikelbild

| Morgan Johansson tog sig tid att prata sommarlovsaktiviteter mitt i den intensiva valspurten.

– Det passade mig jättebra eftersom jag håller på med sport och gillar friluftsliv, berättade Maid Bosnjakovic.

Morgan Johansson informerade att regeringen satsade 200 miljoner kronor till kommunerna 2018 på sommarlovsaktiviteter. Pengar som han lovade ska utökas till 250 miljoner kronor under 2019.

Artikelbild

| Malin Fritiofsson var en av två projektledare för den lyckade sommarlovsaktiviteten Camp Grosvad.

– Vår satsning på sommarlovsaktiviteter har varit en succé i många kommuner och här i Finspång verkar kommunen gjort ett fantastiskt arbete. Det är något vi vill fortsätta stötta och också utöka med 50 miljoner kronor, sammanfattade Johansson som imponerades av S valresultat i Finspång från förra kommunvalet då de nådde 43,6 procent.

– Tänk om vi kan nå en sådan siffra på söndag på riksplanet, sa Morgan Johansson med något drömskt i rösten.