Jesper Forsberg är ordförande i Faik Bandy och en av initiativtagarna till succén med skridskotisdag, där barn- och ungdomar får åka skridsko och lära sig mer av duktiga ledare helt gratis. Social samvaro och fika kommer på köpet.

– Helt galet! Senaste vintern hade vi mellan 150 och 300 barn under elva eftermiddagar. Vi är en liten klubb och egentligen är det ett för stort åtagande för oss. Men om vi inte gör det, så gör ingen annan det heller. Nu har jag träffat olika pensionärsgrupper och försöker få dem att hjälpa till att knyta skridskor med mera, säger Jesper med ett skratt.

Det finns många vinningar med ett sådant samarbete.

Artikelbild

| Jesper är ordförande i Faik Bandy och har varit med och startat succén skridskotisdag.

– Oja, många barn har inga äldre att se upp till eller ens ha kontakt med. Dessutom tror jag att de äldre mår bra av att vara med i ett sammanhang och känna sig behövda. Vi får se om det lyckas.

Att han gillar föreningsliv går inte att ta miste på.

– Det gäller att hitta en balans för sin egen initiativförmåga, då får jag mest ut av det. Både för lite och för mycket driv kan ge frustration. Att få med alla i klubben och se ett tydligt mål framför sig som alla kan förstå och jobba för är jätteviktigt. Vi ska vara ett lag som jobbar i föreningen och det finns många goda krafter, poängterar Jesper.

Till vardags arbetar han som lärare på introduktionsprogrammen på Bergska gymnasiet.

– Just nu jobbar jag som lärare på yrkesintroduktion, där elever som inte blivit antagna till gymnasiet får prova på att vara snickare. Dessutom undervisar jag i religion.

Även när det gäller yrkeslivet snuddar han vid föreningslivet.

– Ja, vår byggrupp på skolan har hjälpt många föreningar med allt möjligt.

Om Jesper är överraskad över nomineringen eller inte är svårt att få grepp om.

– Jo, det är jag väl på ett sätt. Jag försöker bara göra lite hederligt föreningsarbete. Det blir hela tiden svårare och svårare att få med folk att arbeta ideellt, så på så vis sticker väl det jag gör ut, säger han och drar fundersamt ena handen genom skäggstubben.

Efter en stunds samtal är det inte svårt att lista ut att Jesper är en person som gillar att ha människor runt omkring sig.

– Så är det ju. Men det gäller att försöka hitta en balans även där. Även jag har sämre och bättre dagar. Men visst gillar jag det jag gör och skulle nog inte byta ut Finspång mot något annat, klargör Jesper Forsberg med ett leende.