Evenemanget "Konst i Höstrusk" har genomförts i mer än 10 år. Ett antal konstnärer öppnar sina hem och ateljéer - vilket ibland är helt synonyma lokaler - för den konstintresserade allmänheten. I år är det fyra stopp på höstruskrundan för den som vill hinna med allt. Utöver i Kalbo finns det öppna konstnärshus i Rejmyre, Rippestorp och i Lämmetorp.

– Det är rejäla stopp på varje ort. Sammanlagt deltar ett tjugotal konstnärer. Och bredden är stor. Här finns allt från akvarellmålningar och till jazz, berättade Kerstin Hedman för Folkbladet.

Jazzen den står Nisse Sandström för.

Artikelbild

Snart Höstrusk. Kerstin Hedman öppnar dörren till Galleri Skatan.

– Jag ska sitta här vid pianot i Missionshuset och spela och berätta jazzhistorier medan publiken kan sitta ner och fika och gå runt och titta på konsten på väggarna, sa Nisse Sandström. I anslutning till Missionshuset som konstnärsparet köpte för snart tjugo år sedan då de flyttade till Kalbo finns "Galleri Skatan" där Kerstin Hedman visar sin textilkonst tillsammans med Lena Rosén Schlaug som målar i akvarell och Åsa Larsson som arbetar med både textil och akvarell.

Nisse Sandström har byggt galleriet och ett par andra hus på Missionshustomten. Även missionshuset har förgyllts med en och annan till- och utbyggnad under årens lopp.

– Kerstin ritar och jag bygger, berättade Nisse Sandström.

Utöver "Konst i Höstrusk" som återkommande arrangeras under lördagen i Allhelgonahelgen har Kerstin och Nisse under flera år anordnat jazzkonserter och utställningar på Missionshuset och Galleri Skatan.

Artikelbild

Collage. Av Kerstin Hedman.

Under en period bjöd de in till "Jazz i trädgården" då Nisse och fyra, fem tillgängliga musikerkompisar ställde sig på en liten scen i Missionshusets trädgård och spelade. En gång kom det 450 personer till en spelning! Vilket ställde till med rejäla trafikproblem; vilket alla som varit i Kalbo förstår. Att parkera flera hundra bilar i närheten av Missionshuset är nästan omöjligt; i vart fall om annan trafik ska kunna passera förbi på den ganska smala vägen.

– Sedan den gången har vi varit tvungna att ha parkeringsvakter. Bilar stod parkerade i täta led på båda sidor av vägen. En dam som kom körande i en husbil fastnade när hon skulle köra förbi mot Simonstorp. Hon hotade med att ringa till polisen, mindes Kerstin Hedman med ett lätt skratt.

Artikelbild

| Textilkonst. Katt av Kerstin Hedman.

Steg för steg har kulturlivet i Kalbo utvecklats och stabiliserats. För några år sedan bildades föreningen Kalbokultur som vid sidan av Missionshuset och galleriet även inrymmer "Fotografica"; ett företag som drivs av Christian Karnevald och Håkan Dauvén och "Knäppingsborg" i Norrköping där föreningen bland annat spelat tre produktioner av Gideon Wahlberg och där de från februari 2017 har en fast plats då Crazy Pictures gamla lokaler övertogs.