Alla har vi väl en kompis som är teknikfixerad, ni vet den där sorten som pratar teknikfikonspråk och läser bilprospekt inne på toa. Sjukdomen grasserar mest hos män i min egen ålder.I somras, på väg till den årliga båtutflykten till Sanså, fick jag skjuts i Claes-Henriks nya tyska premiumbil

”Ja du vet, den här bilen är den bästa som någonsin byggts. Den har sportpaketet (aj i ryggen när C-H körde över spårvagnsrälsen) Stora entertainmentpaketet (aj i öronen när C-H crankade 50 Cent) och stora komfortpaketet (Mmm i rumpan när bilstolen plötsligt började massera)”.

Den aktiva säkerheten överträffas bara av den passiva. Och den nya DGS- lådan växlar silkesmjukt (vilket behövs då C-H bor i Stockholm och bilköar sig till jobbet varje dag).

”Fan Göran! suckade C-H när han bromsade in vid min bil, en Opel Astra kombi från -96. Du lever bara en gång och så kör du omkring i den där”.

”Ja, men den kostade 2 000 spänn och pajar aldrig. Det du”!

Det där att den aldrig pajar är inte riktigt sant men det behöver inte C-H få reda på.

C-H guppar iväg på sin sporfjädring och lyckas på något sätt skrapa sig över farthindren till tonerna av hip-hop bas medan jag rullar mjukt i astrans komfortgung.

Väl hemma sätter jag på min stereoapparat (loppisfynd från 70- talet) och lägger ner pickupen i vinylen. Smeker upp den stora, massiva volymratten i borstad aluminium, laddar min analoga mellanformatskamera med film och kokar lite kaffe. Jag vet att sen jag köpte min Astra så har C-H bytt bil åtminstone tre gånger, det vill säga lika många gånger som han har bytt musikunderhållningssystem. Naturligtvis har han bara köpt det bästa, men gränssnittsproblem har plågat honom och uppgraderingar har lockat. Om man får vara lite kritisk så har han sjukt bumlig bas också, men säg det inte till honom.

Gammal teknik är helt enkelt bättre än ny. Den är enklare att laga och byggd för att hålla. Min analoga kamera har 65 år på nacken och tar precis lika bra bilder som 1952. Men den har inte 23 zoners evaluerande mätning. Eller autofokus eller zoom. Zooma får man göra med benen och skärpan ställer man in med vänster hand. Den använder ett lagringsmedia (film) som håller för evigt och ger bättre upplösning och skärpa än en japansk monsterkamera.

Gammal teknik är inte röststyrd, den styrs av dina tankar och händer. När du rör vid dina gamla grejer möts du inte av plast utan trä, läder och metall. Gammal teknik ser på dig som en kommendör, ny teknik ser på dig som en hjärndöd plånbok.