LÖRDAGSKRÖNIKA Äntligen börjar jag bli lite gråhårig och få hängbröst. Det är coolt att det syns att jag levt, att jag upplevt, att jag lärt mig en massa bra och dåliga saker. Jag har så många fantastiska och vackra kvinnor som förebilder.

Livia Fränkel och hennes syster Hedi Fried, 91 och 94 år, som ögonvittnar om nazismen och vad de upplevde i koncentrationsläger under Andra Världskriget och påminner oss om livsfaran med rasism, är två av mina favoritkvinnor.

Ulla Håkansson, 81 år, som tävlar på hög nivå i dressyr, är en annan. Min absoluta favoritförfattare heter Isabell Allende, 76 år. Min stora tonårsidol Suzi Quatro är bara 68 år, men rockar fett på sin bas.

Det finns många fördelar med att slippa vara ung. Kliver du på en fullsatt buss är det alltid någon yngre person med piggare ben som reser sig upp och lämnar sitt säte till dig. Om någon ber dig göra något som du inte har lust med är det bara att låta bli och skylla på att du inte hört. Blir du bjuden på fest med speciell klädkod och du hellre går dit i jeans och tröja eller någon annan bekväm vardagsklädsel (vilket i mitt fall skulle kunna vara morgonrock) är det bara att göra precis som du vill. Om någon påpekar vad som stått på inbjudningskortet slår du bara ut med händerna, ser bestört ut och förklarar att du glömde bort det.

När du kommit långt i livet behöver du inte fundera så mycket på vem du är, hur du ser ut och att du bör passa in. Det är skönt. Du kan ägna dig åt väsentligheter som att fortsätta uppleva, upptäcka, tänka, få nya insikter och bli ännu klokare.

I den bästa av världar umgås vi över generationsgränserna så mycket som möjligt. I stallet, där jag är ofta, är det så. Där har vi medlemmar mellan 1 och 80 år och tillåter oss att lära av varandra, kors och tvärs utan att tänka på ålder. Det är befriande och utvecklande för alla.

I andra sammanhang har jag blivit beskylld för att vara stofil. Ungdomar ska uppmuntras att delta på alla nivåer i samhället och jag känner många yngre som gör det med glädje och äkta engagemang. Blandat med den erfarenhet och kunskap som nästan bara många år kan ge, får jag hopp om den framtid som mina barnbarn ska växa upp i.

Idag skriver jag om kvinnor som fyllt 70 år, eftersom kvinnors ålder är något vi gärna talar om. Enligt statistiska centralbyrån finns det 812 308 kvinnor över 70 år i Sverige. Vilken enorm mängd förebilder med erfarenheter!

Några av dem bor här. Jag tänker bland annat på finspångsbrudarna Ingrid Westlund, Yvonne Carlsson, Grethel Forsberg, Anna Maria Lilljebjörn och Betty Berggren. Alla kloka och vänliga kvinnor som brinner för människors lika värde, som alltid tänker på andra och gör skillnad för många.

Jag vill fylla 70 och vara som ni.

P.S. De flesta män är rätt okej de också.