Lotorp Bostäder och tomter ligger högt upp på Britt-Marie Hamnevik Söderbergs uppmärksamhetslista; det märker jag direkt när vi slår oss ner vid ett ledigt bord på Lottas mysiga konditori på Bergslagstorget. Hon är politiker, Lotorpsbo och ambulansförare. Och väldigt oroad över bostadsbristen i Finspång.

”Vallonbygden har helt fullt och det är stiltje på marknaden för villor och bostadsrätter. Det finns inga lediga bostäder kort sagt. Det känns som om kommuner har blivit en trång flaskhals i byggprocessen”, sa Britt-Marie.

Hon tror att ett problem kan vara att det är ”för lite folk” som arbetar med tomtanskaffning och bygglov.

”Det går för sakta helt enkelt. Man borde ta in folk utifrån för att komma till skott snabbare. Tomt- och lokalbristen är också tuff för industrier och andra företag och verksamheter som vill etablera sig här”, sa Britt-Marie som sedan vårvintern i år är gruppledare för Liberalerna i Finspång.

När det blir dags att riva och bygga nytt på det gamla sjukhusområdet så hoppas Britt-Marie Hamnevik Söderberg att inte ska byggas någon ”gräddhylla” där.

”Det ska finnas alternativ för alla. Bland annat tycker jag det skulle vara fint med små radhus i marklägen ner mot sjön; det tror jag inte minst skulle uppskattas av många äldre som vill sälja sina villor och flytta till något mindre”, sa Britt-Marie.

Det här med vatten och sjöar är viktigt för henne. Hon berättade om en gång då hon kände hur alla ”måsten” i jobben, politiken och i livet blev för mycket.

”Jag gick upp till Lotorpskiosken där den låg förut och hyrde en kanot, bar den över vägen, satte den i sjön och paddlade upp mot Igelfors. När jag kom tillbaka till Lotorp efter ett par timmar var alla måsten borta ur huvudet”, berättade Britt-Marie.

Hon är barnfödd i Södertälje och har bott i Nyköping i många år. Hon har alltid tyckt om att köra bil och 1975 började hon på en kurs för ambulansförare i Eskilstuna. Britt-Marie var enda tjejen på kursen. ”Vad gör du här?” hade rektorn frågat när han fick syn på henne. ”Jag ska vara här”, svarade Britt-Marie. Och så var det med den saken.

20 maj 1975 fick hon fast jobb som ambulansförare hos Gösta och Viola Jonsson som hade sin ambulansfirma i korsningen Östermalmsvägen/Ängsvägen. Under åren har det blivit många arbetsgivare för Britt-Marie. Ambulans är ju en tjänst som ofta upphandlas i fem – eller sjuårsperioder. Nu arbetar hon på Premedic AB; ett företag hon är mycket nöjd med.

Britt-Marie flyttade till Lotorp för 15 år sedan. Då ungefär tog det också fart med politiken för henne. Utöver att vara gruppledare i opposition för Liberalerna – med allt vad det innebär med uppdrag i Kommunstyrelsen, fullmäktige och ekonomiberedningen med mera – så sitter hon i majoritet tillsammans med S, MP och C i Region Östergötland. I Regionen har Britt-Marie bland annat plats i Regionstyrelsen och i Trafik- och Samhällsplanerarnämnden; TNS. Kollektivtrafik – inte minst på landsbygden - ligger henne varmt om hjärtat.

”Ska folk kunna bo kvar på landsbygden så krävs smarta och enkla trafiklösningar. Och så bredband förstås. Alltmer blir ju digitalt och såväl företagaren som hemtjänstservicen till de äldre kräver bra bredband”, sa Britt-Marie.

Hon berättade att det var Liberalernas partiledare och tidigare utbildningsminister Jan Björklund som fick henne att ta steget in i Liberalerna; eller Folkpartiet som det hette då.

”Skolfrågorna är jätteviktiga för Finspång. Vi har problem att ta tag i. Vi behöver bli mer öppna om problemen, erkänna att de finns och arbeta gemensamt för att lösa de problem som finns”, sa Britt-Marie Hamnevik Söderberg, drack upp den sista kaffeskvätten, gick ut i den bleka höstsolen och satte sig i bilen för att åka till nästa möte.