För 16:e året i rad arrangerades Mopperallyt i Grytgöl i lördags. Mängder av mopeder av alla möjliga slag stod uppställda i långa rader inför starten vid Björkliden.

– Vi har deltagare från Dalarna, Närke, Småland och hela Östergötland, från Åtvidaberg och uppåt. Trots att vi knappt marknadsfört oss kommer det så många, det är en styrka att ha närmare 300 förare ändå, säger Tobias Hellqvist i arrangörsklubben Grytgöls IK.

Hällestadbon Johan Lundin körde tillsammans med lumparkompisen Jonas Lund, som kom hela vägen från Reftele i Småland, för att delta i rallyt.

Artikelbild

| 271 förare kom till start vid Mopperallyt i Grytgöl.

– Jag brukar vara med, har varit med nästan alla år. Det är kul att köra moped och träffa mycket folk. Jag ser fram emot en trevlig dag och att få umgås med min kompis Jonas, säger Johan Lundin.

Jonas Lund har varit med nästan lika många gånger som sin vän.

– Det är ett jättetrevligt arrangemang, det är mycket socialt, säger han.

Johan körde en Zündapp av 1958 års modell.

Artikelbild

| Lumparkompisarna Jonas Lund, från Reftele i Småland, och Hällestadbon Johan Lundin, brukar delta i rallyt.

– Den går jättebra. Mopeden är 60 år gammal, men jag vårdar den ömt. Kör den bara några gånger om året, i Mopperallyt och när jag ska plocka svamp. Lite av grejen med rallyt är att köra otrimmat, säger Johan Lundin.

Malin Arlasjö är nyinflyttad i Finspång. 28-åringen deltog för första gången.

Artikelbild

| Malin Arlasjö är nyinflyttad i Finspång och deltog för första gången.

– Jag hade en vespa när jag var 15 år och har inte åkt sedan dess. Nu har jag fått låna en moped och ser fram emot en trevlig dag, säger Malin Arlasjö.

Det var premiär även för hennes pojkvän Marcus Abrahamsson.

Artikelbild

| En karavan av moppeförare gav sig ut på vägarna runt Grytgöl med omnejd.

– Jag körde mycket moppe när jag var 15 år. Vi var ett moppegäng i Sonstorp. Jag gillar fordon, har alltid hållit på med motorer, säger han.

Årets bansträckning gick via Björkliden, Edets loge, Folkström, runt Älgsjön och tillbaks till Grytgöl.

Artikelbild

| Moppeförarna i första startled gör sig klara.

– Vi kör alltid cirka fyra mil. Är det fem mil är det en del som tycker att det är för långt och tre mil anses vara för kort, säger Tobias Hellqvist.

Rallyt anordnas alltid första lördagen i september och i år hjälpte cirka 25 GIK-medlemmar till under lördagen.

Artikelbild

| Mopedisterna får alltid prova på en ny bansträckning varje år.

– Vi är inne i ett generationsskifte i föreningen, det är nyttigt. Det behövs för att utveckla våra arrangemang. Det är en utmaning att försöka få med nästa generation. Det ideella är svårt att förmedla. Vi är jättenöjda med antalet förare och vi räknar med att det här är en tradition som vi ska fortsätta med i många år, konstaterar Tobias Hellqvist.