Hon har rest i 63 länder i fem världsdelar och arrangerat gruppresor för ungdomar och vuxna i över tio år. Nu har Anna Hellerstedt startat sin egen resebyrå med inriktning mot kortare kunskapsresor och solidaritetsresor.

– Jag har fått en hel del förfrågningar genom åren. Det är många som vill följa med på dessa resor, berättar Anna Hellerstedt, som arbetar som lärare på Bergska gymnasiet, och har anordnat olika resor för elever i många år.

Den nya resebyrån erbjuder guidade resor till Polen och Bosnien, men även ridresor till Spanien.

– Jag har ett stort intresse för ridning. Min pappa, Hans Hellerstedt, har bott utanför Alicante på halvtid i nästan 40 år. Jag samarbetar med en ransch i Spanien och erbjuder paketresor, där gästerna kan ägna sig åt ridning, utflykter, god mat och bad. Första resan går i februari och det har varit ett stort intresse.

Anna har kontakter med ett stall i Belgien och tanken är att utöka resealternativen 2019. Det kan även bli solidaritetsresor till barnhem i Ghana.

– Ett av mina syften är att stötta sociala projekt. Delar av inkomsterna går till Liberia Dujar Association (som grundades av Lois Hemgren efter inbördeskriget 1989-1996), och har startat 19 skolor i Liberia. De gör ett fantastiskt jobb, säger Anna Hellerstedt.

Världsresenären ser den nya satsningen till en början som ett tvåårigt projekt och ska fortsätta arbeta som lärare, men kan tänka sig att gå ner i arbetstid. Anna påpekar att hon jobbat upp ett bra nätverk genom alla resor.

Latinamerika är ett favoritresmål.

– Jag känner mig hemma i länder som Costa Rica, Nicaragua och El Salvador. Sverige är överdrivet, allt ska vara perfekt och det är stressigt. I Afrika kan en buss gå om två dagar, kanske. Latinamerika är avslappnat och Spanien är också ett favoritland.

Hon är författare till fyra ungdomsböcker, inspirerade av resor i Ghana, Nicaragua, Vietnam och Polen. Ett område som också ingår i företaget annasBOKaresa.se

– Förutom mina egna böcker ingår Anna Nilsson Spets böcker, som handlar om kriget i Bosnien. Jag kan tänka mig att utöka med fler författare om det passar in i konceptet.

– Det är roligt att pröva sig fram. Jag har ett jobb och behöver inte som många andra företagare känna pressen att jag inte får misslyckas. Går det här bra, är det en bonus och dessutom kan jag hjälpa till och stötta olika projekt, konstaterar Anna Hellerstedt.