Linköping rankas som etta i Östergötland på Humanas Tillgänglighetsbarometer 2018. Finspångs kommun placerar sig på andra plats i länet.

– Det är på kommunnivå som man på allvar har möjligheten att göra samhället tillgängligt för alla. Vi hoppas att alla kommuner fortsätter detta viktiga arbete, kommenterar Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på företaget Humana, i ett pressmeddelande.

Humanas Tillgänglighetsbarometer, den nionde i ordningen, bygger på en kartläggning av hur landets kommuner arbetar med tillgänglighet.

251 av landets 290 kommuner har deltagit och svarat på frågor om sitt övergripande tillgänglighetsarbete, men även hur tillgängligheten ser ut exempelvis på idrottsanläggningar eller kommunens webbsajt. 214 kommuner har svarat på tillräckligt många frågor för att rankas. Rankingen toppas av Halmstad, Borås och Skellefteå.

I länet hamnar Finspång placeringen före kommuner som Mjölby, Norrköping och Ydre. I landet rankas Finspångs kommun på plats 74.

Undersökningen visar bland annat att bara lite drygt varannan kommun driver på privata aktörer i frågan och lika få ställer tillgänglighetskrav när de ger ekonomiska bidrag till kultur- och föreningsliv.

– Även små insatser kan göra enorma skillnader för de människor som har någon form av funktionsnedsättning, men även deras anhöriga. Ett led på vägen är att samarbeta med lokala intresseorganisationer, säger Jonatan Arenius.