En urklippspärm som enbart innehåller tidningsartiklar som handlar om Igelfors.

– Vi har ju två lokaltidningar, Folkbladet och NT, och jag prenumererar på den ena och en granne har den andra. Och när grannen läst sin tidning får jag den, för att klippa ut eventuella artiklar som handlar om Igelfors.

Varför just Igelfors?

Artikelbild

Första urklippet. Det här ur klippet om Igelfors Bruk är första urklippet i albumet.

– Jag är född och uppvuxen här i Igelfors och det är förstås därför, som jag samlar de här tidningsurklippen från min hembygd.

Hur började det hela?

– Det var jag och min mamma Marita som började samla bilder och tidningsurklipp och sedan har jag själv fortsatt med det under alla år och gör det fortfarande, berättar Jonny Hürst.

– Det har blivit som en liten hobby för mig, att försöka samla upp alla tidningsurklipp om Igelfors i den här urklippspärmen, som känns lite som en historiebok och uppslagsbok om Igelfors från 1980-talet och fram till våra dagar.

Artikelbild

I det här albumet finns det som skrivits om Igelfors sedan 1980-talet i lokaltidningarna.

Har du satt in klippen i någon form av bokstavsordning?

– Nej, den enda ordning jag har är att alla klippen är märkta med året och de sitter i årsordning i pärmen.

Artikelbild

Senaste klippet. Här ses senaste klippet om Igelfors i tidningen.

– I framtiden, säger Jonny Hürst, kan man ta fram urklippspärmen och visa sina barnbarn om en del av det som hänt i Igelfors under de gångna åren sedan 1984 i alla fall.

Är du själv med i några klipp i boken?

– Nyligen var ju jag och Göran Johansson med i samband med pantinsamlingen och 1995 var jag med på bild i ett reportage från Björke skola.

Vilket är det första respektive senaste urklippet i boken?

– Det första daterar sig till 1984 och handlar om att Wilhelm Meinhardt köpte Igelfors Bruk och de senaste klippet jag satt in i boken, handlar om ett reportage om Rotarybössan, en luftgevärstävling som arrangeras av Regna Skyttegille.

Angående den frågande rubriken på första klippet, kan vi berätta att Wilhelm Meinhardt verkligen köpte Igelfors Bruk och drev det sedan under många år.

– Ja, och såväl jag som många i min släkt har också jobbat på bruket under årens lopp, berättar Jonny Hürst.

Och vad har du gjort sedan bruket lades ner?

– Då har jag jobbat hos Igelfors Idrottsförening och det gör jag fortfarande. Ett mycket omväxlande jobb, som omfattar allt från renovering av vår föreningslokal Bruksgården till sommartidens gräsklippning på egna idrottsplatsen.

Har du även spelat fotboll i Igelfors IF?

– Nej, inte jag, men lillbrorsan gjorde det tidigare. Själv har jag mest haft motocross i huvudet och kört lite själv, men bara på skoj.