Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, bjuder biblioteket i Finspång in till en närmare bekantskap med det webbaserade uppslagsverket Wikipedia. Biblioteket som är ett av pilotbiblioteken i det som kallas MIK i praktiken, där MIK står för media och informationskunnighet, som biblioteken i hela landet ska fokusera mer på.

Och det var efter att Elin Nilsson, projektansvarig för MIK på Finspångsbiblioteket, klurat på hur just den här dagen skulle kunna knytas ihop med projektet, som idén till Wikifika dök upp.

– Jag kom på att Wikipedia kan vara ett bra sätt att lära sig mer om hur man söker information och hur man själv kan bidra till att sprida kunskap. Jag vet att Wikipedia internationellt har ungefär samma satsning just den här dagen och då tyckte jag att det var en bra idé även här, säger hon och tillägger:

Artikelbild

Pilotbibliotek. Finspångs bibliotek är med i projektet MIK i praktiken. En del i det är Wikifika och mer programpunkter väntas framöver.

– Wikipedia generellt innehåller betydligt mer artiklar om män än kvinnor, så det är perfekt att fokus den här dagen ligger på just kvinnor.

Till sin hjälp har Elin Nilsson Sofia Engvall som också jobbar på biblioteket. Tillsammans har de skissat upp hur de tänker sig den här torsdagseftermiddagen, som dessutom innehåller en fikapaus, precis namnet Wikifika avslöjar.

– Det är drop-in. Det är önskvärt att besökarna har med egen dator, men vi har också några här. Sedan gäller det att lägga ut information om något känd kvinna som man kanske är mer nyfiken på, eller redan sitter inne med en massa kunskap om. Det behöver absolut inte vara litterära kvinnor, det kan vara politiker, skådespelare eller en historisk kvinna. Varför inte kvinnohistoria överlag, fortsätter hon.

Får hon själv välja blir det författaren Charlotte Brontë och Michelle Obama.

Det finns några viktiga punkter som Elin Nilsson kommer att förmedla den här dagen. Den kanske viktigaste är att värdera källan.

– Det bästa är att direktlänka dit, konstaterar hon.

Wikipedia har också instruktioner för vad som gäller för den som går in och bidrar med fakta på sajten.

Redan nu har Elin Nilsson börjat planera för nästa satsning inom MIK. Under rubriken "Stoppa pressarna" kommer allmänheten att bjudas in till diskussionsträffar med fokus på nyhetsbevakning och då specifikt kring det kommande valet.

– Vi ska träffas före valet och efter valet och bland annat diskutera hur mediebevakningen ser och har sett ut. Hur vinklingarna gjorts utifrån de många olika medier som finns, säger hon.