Shanga Aziz föddes i Kurdistan, Irak, men kom till Sverige redan som tvååring. Via Västerås och Katrineholm hamnade han i Finspång som tioåring.

– Jag var ledsen först, för jag trodde inte det fanns fotboll i Finspång, sedan började jag i FFK och alla var så välkomnande. Jag fick även låna utrustning för att prova bandy och hockey i Faik, berättar Shanga Aziz.

14 år ung skadade han ljumskarna och började leta efter en annan bana.

Artikelbild

| Många är delaktiga i Locker Room Talks framgångar. Shanga Aziz, Hampus Rosell Sagrelius och Julia Frännek diskuterar kommande uppdrag.

– Min pappa var politiker i Kurdistan. Jag har alltid lyssnat på hans berättelser. Jag läste om alla ungdomsförbund och tyckte SSU passade mig bäst. Det var en plats där jag alltid fick bestämma själv om mina åsikter och prata feminism och jämställdhet.

Han är stolt feminist och lyfter fram sin mamma.

– Hon blev bortgift som 16-åring, men fick rätten att skilja sig i Sverige. Det är välkomnande att göra det här, det har påverkat mig.

När han läste om en gruppvåldtäkt, där kommentarerna var att kvinnan fick skylla sig själv, kom idén om ett UF-företag, som fick sitt namn av Donald Trumps ord: Locker room talk.

Artikelbild

| Shanga Aziz startade Locker Room Talk 2016, tillsammans med Rogerio Silva.

Det som tillsammans med Rogerio Silva inleddes i liten skala har vuxit till en stor verksamhet.

– Vi är tre heltidsanställda och 17 utbildare i hela landet. Det är ingen enmansshow, vi är många som hjälps åt och kompletterar varandra, säger Shanga Aziz.

Kampen för en bättre attityd i omklädningsrummen har lett till mängder av priser och samarbeten med stora namn som Zlatan Ibrahimovic, där de fick hans pris ”Number 10” – en miljon kronor, vid fjolårets Fotbollsgala.

SM-guld och EM-silver i Ung företagsamhet, ”Change Leaders 2018”, ”Årets samhällsutvecklare”, ”Framtidens ledare” och ”Facebookpriset” är exempel på utmärkelser som Finspångsorganisationen fått.

Förutom mängder av fotbollsklubbar blir svenska mästaren Växjö Lakers första ishockeyklubben i SHL (Faik Hockey var allra första hockeyklubben) som samarbetar med Locker Room Talk.

– Målet är att nå alla killar mellan 10 och 14 år. På lång sikt vill vi bli fler och ha en stabil organisation. Det är i Finspång vi har byggt allting och det är här vi vill ha vår bas.

Planerna på att studera vidare har fått skjutas på framtiden.

– Men en av mina största drömmar är att bli lärare. Skolan har varit den viktigaste platsen någonsin för mig. Där har jag fostrats, vuxit och utvecklat mig själv, konstaterar Shanga Aziz.