Industri På Luciadagens eftermiddag hade jag bokat träff med Konstantinos Gournambassis som håller till i det stilrena blå huset på infarten till Finspång därför att han sedan september 2015 är vd i KL Industri.

Jag kände direkt att det är något speciellt med Tino; som han helst kallas.

Tino har skapat sig ett namn som ett slags ”företagsdoktor”; hans ledarskap och personlighet tycks passa mycket bra ihop med företag inom tillverkningsindustrin som behöver utveckla sina produktionsprocesser och affärer för att ta nästa steg. Han är civilingenjör och gjorde sina första sjutton år i arbetslivet på Saab i Linköping. Därefter har han haft flera chefsuppdrag på industriföretag i Motala och i Norrköping.

Tino gillar inte det där med ”företagsdoktor.”

”Jag är ingen sån som kommer in och ”stökar till det” med olika recept och teorier ett tag och sedan drar vidare. Jag verkar i det jag gör”, sa Tino.

Ett exempel på att ”verka i det han gör” är den omorganisation som just nu pågår på KL Industri. Medarbetarna på företaget tillverkar nätstationer i plåt och betong för sekundär distribution i mellanspänningsnätet som används av stora och små företag och myndigheter som vill gräva ner kablaget där elledningarna dras. KL Industri är störst på marknaden i Sverige och tredje störst i Finland. Företagets omsättning har dubblats på kort tid.

”Styrelsen och jag gjorde bedömningen att vår organisation behövde förändras och anpassas till marknaden på ett bättre sätt. Mer av omsättningsökningen borde komma hem som resultat i företaget, vi borde kunna leverera till våra kunder på smidigare och inte så energikrävande sätt och vi borde kunna ta hem fler av de ordrar som finns där ute”, berättade Tino för mig där vi satt i hans rum precis invid receptionen.

Tino talar gärna i liknelser och bilder när han beskriver vad han gör och hur han tänker. Liknelser och bilder är ett svårt gebit; det är lätt att halka snett. En mindre lyckad liknelse kan få medarbetare och omgivning att tänka på helt andra saker och i helt andra riktningar än vad som var tänkt.

Han har tänkt igenom sina liknelser och bilder; det står snabbt klart. En metafor han använder är tåget.

”Jag är en rastlös natur som vill fort fram. Att kasta sig in i förarhytten på loket och bara gasa på med alla vagnarna på släp är dock inte så begåvat. Det finns de som har valt att hoppa på tåget samtidigt som mig men det står fortfarande folk på perrongen som inte hunnit stiga på, och inne på stationen finns flera som ännu inte köpt biljett och andra som funderar på vart de egentligen vill resa och på om de verkligen vill resa någonstans alls. Vill jag komma fram med halvtomma vagnar och med kvarlämnat missnöje på stationen; ja då ska jag bara gasa på där framme i loket. Vill jag däremot ha fulla vagnar och nöjda resenärer så lägger jag ner mer kraft på att motivera än på att bara gasa”, sa Tino.

Den interna delen av omorganisationen på KL Industri är klar. Nu pågår rekrytering av extern kompetens. Bland annat ska en operativ chef, två produktionschefer, en strategisk inköpare och en leverantörskvalitetstekniker komma in i företaget utifrån.

Tino berättar att han har lätt för att bli uttråkad. Han tror att det är just den egenskapen som gör att han trivs så bra med tillverkningsindustri och produktion.

”Tillverkningsindustrin är väldigt formbar och anpassningsbar. Attityden ”nog borde det gå att göra lite bättre” genomsyrar det vi håller på med och det passar mig väldigt bra”, sa Tino.

Han avslöjar ett litet trick som han använder sig av för att hålla förvaltandets uttråkningsrisker på avstånd: ”Går nåt att göra på en timma i dag så vet jag att det kan gå att göra på 59 minuter i morgon.”