– Vi hade under en längre tid sett att taket hade börjat bukta in, men inte tagit det så allvarligt, säger Per-Inge Jansson, ordförande i Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre som ansvarar för glasmuseet.

Det var i samband med att Vallonbygden var där och kontrollerade värmen sedan en ny pelletspanna installerats. De hade större kunnande och slog larm.

Driftingenjör Antti Jonsson vid Vallonbygden förklarar vad som hade hänt.

Artikelbild

| Stöd. Per-Inge Jansson, ordförande i Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre, blickar upp mot taket som hotar att ramla ner om inte stöttorna fanns.

– Det är ett lättbetongtak med papp på. Ett gammalt läckage av vatten har trängt in och angripit armeringsjärnen som därmed tappat sin bärighet. Vi gör en teknisk utredning och ska sedan rapportera till kommunen, som äger fastigheten. De får bestämma hur vi ska gå vidare.

– Dagen efter att de hade varit här och kontrollerat värmen fanns det 18 stöttor på plats. De har sedan förstärkts och man har också satt upp stora träbalkar, säger Per-Inge.

Han visar hur betongelementen buktar och riskerar att släppa i fästena. Problemen finns också i Glasbrukets kontorsdel.

Men nu slipper hembygdsföreningen problemen.

Artikelbild

| Ny lokal. Hit längst ner på Glasbruksvägen ska Reijmyre glasmuseum flytta, med nyöppning i maj.

– Kommunen erbjöd omgående nya lokaler i gamla Kristallen, där turistbyrån huserat ett tag. Det blir en jättebra lösning. Vi får större lokaler och jag tror det blir bra att samarbeta med turistbyrån, säger Per-Inge.

Målet är att flytta in i samband med Glasets dag den 5 maj. När tidningen besökte museet höll Lotta Wall på att packa och emballera.

Artikelbild

| Skada. Här syns tydligt ur det ena betongelementet buktar och sticker ner bredvid ett annat.

– Det är ett 20-tal höga montrar och fem till sex mindre som ska flyttas, berättar Per-Inge. Det är verkligt ömtåliga saker.

Lokalerna behöver inte någon renovering. Kommunen har lovat att fixa larm, sätta dit nya dörrar och ett nytt låssystem.

Under förra året besöktes museet av 22 000 personer och målet för 2018 är att inte underskrida det.

Per-Inge Jansson tror inte att man ska behöva förlora något på att tappa läget i direkt anslutning till Glasbruket. Kristallen ligger i nedre ändan av Glasbruksgatan och nära gästgiveriet. Per-Inge berättar att det var under Lennart Roséns tid som Kristallen byggdes. Då var det en affär där man sålde andrasortering. Sedan har den under årens lopp haft andra användningsområden, bland annat som turistbyrå.

– Jag tror det kan bli bra det här. Vi får större utrymme och plats för pentry och kafferum. Några väggar mellan oss och turistinformationen ska det inte vara, säger Per-Inge Jansson.