– Vi är verkligen jätteglada över de här lokalerna och det goda samarbetet som vi har haft med fastighetsägaren Amasten, säger Ylva Svensson, utbildningsstrateg på vuxenutbildningen.

Hon möter upp tillsammans med Suada Talic, integrationssamordnare, även hon på vuxenutbildningen.

Adressen är Kalkungsvägen, i de lokaler som kinarestaurangen tidigare höll till i, mitt i centrum. Nu är det i stället ett helt nytt restaurangkök med sittplatser i anslutning till det. Verksamheten har varit igång här i en vecka. Men det saknas fortfarande gardiner, växter och en mindre bardisk.

Artikelbild

| Johan Svensson, kock och lärare, visar en av ugnarna som finns i det nya utbildningsköket för utbildningsstrateg Ylva Svensson och integrationssamordnare Suada Talic.

– Det kommer snart, försäkrar läraren och kocken Johan Svensson.

För närvarande är 15 elever inskrivna på utbildningen som har pågår utan uppehåll i 42 veckor. De första eleverna började i januari och sedan har gruppen fyllts på under våren. Fler tas in i augusti. Men från början bedrevs alltså inte undervisningen här, utan i hemkunskapssalarna på Bergska gymnasiet.

– Ganska snart kände vi att det var viktigt att få ett helt eget utbildningskök med potential för vidare verksamhet. Tanken är att det ska kunna hyras ut kvällstid för cirkelverksamhet och andra typer av kurser, säger Ylva Svensson.

Suada Talic tillägger:

– Här finns också möjlighet att göra praktik för att prova på om det är inom restaurangbranschen man vill jobba. Utbildningen är ett komplement till den som Arbetsförmedlingen har, så vi konkurrerar inte.

Johan Svensson avslöjar också planerna på att ha öppet för allmänheten under lunch och kanske också frukost.

– Jag kan tänka mig att det kan vara i gång under hösten, säger han.

Så är det dags för en titt in i köket. Johan som varit med och utformat det guidar runt bland de blänkande maskinerna och det prydligt uppstaplade porslinet. Ordning och reda.

– Ja, det är verkligen jättekul att ha fått vara med och göra det här. Det känns också bra att vi nu har något eget, säger han.

Och han är övertygad om att de som går utbildningen kommer att få jobb direkt efteråt.

– Absolut, det är jättestor efterfrågan på kockar och köksbiträden. Redan nu rycker arbetsgivarna i våra elever.

Så kommer eleverna. Det är dags att plocka fram recepten och råvarorna – och snart är det full fart bland grytorna.