FINSPÅNG

Vad hon heter förtäljer inte bilden, men däremot berättas det att det här Luciatåget kunde ses hos Metallverken.

Bilden tillhör den enorma samling av bilder med Finspångsmotiv, som hembygdsforskaren Eric Larson på olika sätt samlade in, bland annat från dödsbon och gåvor och sedan dokumenterade han bilderna.

Artikelbild

Eric Larson ses här vid Bruksmuseet, som han var med att inrätta och var dess föreståndare under många år.

Från och med idag kommer Folkbladet med jämna mellanrum, att presentera en del av den stora bildskatt, som Eric Larson före sin död donerade till Finspångs kommun.

Idag visar vi alltså en bild från Luciafirandet på Metallverken för 50 år sedan och en bild av Eric Larson själv, där han står framför Bruksmuseet, som han först var med och skapade och sedan fungerade som föreståndare för under flera år.

Eric Larson levde under åren 1892 - 1974 och arbetade bland annat som lagerchef.

På fritiden var han en intresserad och kunnig hembygdsforskare och förutom de tusentals fotografier som han samlade in, ägnade han sig också åt att samla tidningsurklipp och blev med tiden något av en levande uppslagsbok, när det gällde Finspångs historia, dess liv och leverne.

Numera fungerar Eric Larsons bildskatt som en värdefull "uppslagsbok":

– Det är många som varit här i kommunhuset och tittat på bilderna, bland annat för hembygdsforskning och släktforskning, berättar arkivassistent Ulla-Karin Karlsson. Och eftersom Eric skrivit bildtexter och även namn på personerna bilderna i många fall, blir de ju extra värdefulla vid forskning.