LÖRDAGSKRÖNIKA G0´MORRON!

Aj, aj, aj... För första gången på drygt 70 jular slog tandvärken till. Det har isat, ilat och värkt till och från i vänster överkäke. För dagen verkar värken ha lugnat ner sig. Starka Alvedon har hjälpt mig och jag har kunnat äta och dricka, men försökt att tugga och svälja på högra sidan av munhålan och svalget. Det har fungerat skapligt. Jag försöker hålla ut till 2 januari då min tandläkare öppnar praktiken igen. Jag drar mig för att åka akut in till Norrköping. ”Det kostar skjortan”, som en bekant kommenterade läget.

Nåväl, julen har passerat och hjulen rullar mot ett nytt år. Nu är det 2018 som gäller. Det brukar vara knepigt i början att skriva det nya året, när man i ett helt år vant sig vid det gamla. Sjutton vet hur länge det tar innan 2018 sitter fast i huvudet och i skrivarhanden. Jag gissar på sisådär en månad.

Tyvärr blir det ingen nyårsrevy i Finspång i år heller. Jag inser att det tar tid och kraft att skapa en revy. Någon eller några måste ta ett stort ansvar för att det ska fungera. Mycket har passerat revy under 2017 såväl lokalt, som på riksplanet och globalt. Så nog finns det händelser som gått att använda på scenen.. Får jag välkomna en revy om ett år?

I Grytgöl fortsätter den populära Trettondagsrevyn att förnöja och som vanligt endast vid ett tillfälle, Trettondagsafton. Det serveras sång, sketcher, spex och kanske lite sex, om man vågar. Jag vågar i alla fall påstå att publiken bjuds på skrattfest.

Vad ska hända 2018? Säkert både roliga, trevliga och positiva saker, men tyvärr också elände och besvärligheter. Vi har väl litet till mans önskemål och förhoppningar. Jag tror att det finns många som önskar sig ett lokalt bageri i Finspång. Sedan Sonstorps bageri slog igen i höstas finns inte ett enda bageri kvar i kommunen. Det är trist och en brist.

Bagare växer numera inte på träd. Annat var det förr. ”Ett kungarike för en eller flera bagare”, ropar jag. Här finns en chans för unga tjejer och killar med ambitioner. Arbetstiderna med tidiga morgnar är nog största hindret för att de ska våga blanda sig i smeten.

Det tycks som om sista kapitlet om den omtalade lilla segelbåten i Skutbosjön kan skrivas. I fem år har den legat i sjön, sommar som vinter. I månadsskiftet november-december flyttades den till Lugnet och Bastuudden. Och kort tid därefter låg plötsligt två illa åtgångna båtar där sida vid sida. Den nyanlända försedd med en Evinrude utombordsmotor. Strax före jul såg kommunen till att avlägsna båda båtarna.

Många löste senaste ortskluringen (Tanumshede) och följande hörde av sig med rätt svar: Rose-Marie Karlsson, Eva Norberg Zetterfeldt, Gert Larsson, Solveig Svensson, Gun Burman, Ruth Snabb, Johan Sundelius, Leif Östberg/Regina Andersson, Bill Persson, Gunilla Nordin, Ulf Folkesson, Gudrun Bengtsson, Monica Cardegård, Margaretha Nilsson, Lars-Göran Alvarsson, Per Dahlqvist, Lars Liljeqvist, Birgitta Jonsson Pedersen och bröderna Ståhl i Finspång, Janita Eriksson, Göran och Karin Wickman och Edit Andersson, Lotorp, Mare Jansson, Lennart Karlsson, Sonstorp, Hilli och Berth-Arne Maxe, Christer Forshéll, Borggård, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Ingrid Algren, Fräntorp, Ronny och Yvette Ripskog, Katterum, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Inez Ek, Göran Bergljung, Rosemarie Carlsson, Christina Hertz, Siw och Leif Lindegren, Lennart Pehrsson, Hans Persson, Torsten Heimstrand och Michael Johansson, Norrköping, Maj Johnson och Jan-Olof Ek, Kolmården, Gun-Britt Holmgren, Linköping, Leif Skeppstedt, Högsjö, Jörgen Gustavsson/Anita Johansson, Katrineholm, Regina Karlsson, Järfälla, Allan Carlsson, Norrtälje.

Lars-Göran Alvarsson bidrar med årets sista ortskluring: ”Bäck+jordart+konkurs”. Svarsalternativ är 0122-171 40, ,070-413 14 62, eller sms:a. Gott Nytt År önskar jag alla mina läsare.