Det handlar om Lord Severin Unicorn, alias Benny Svensson, i Kolvetorp i Finspång, som har en spännande sommar att se fram emot!

– En sommar som redan är i full gång, säger Benny Svensson. Det ser ut att bli mycket i år och vi har redan varit på tre tornerspel, i Tyresö, Ekenäs och Leksand.

– Nu får vi ta det lugnt den här helgen och nästa helg väntar tv-inspelningen.

Artikelbild

| Det var full fart, när riddarna brakade ihop med långa lansar i fjolårets tornerspel vid midsommar. Snart är det dags igen.

Vad kan du berätta om tv-inspelningen?

– Det är Vetenskapens Värld från Sveriges television som bett att få komma hit helgen 16-17 juni, för inspelning.

Vad handlar programmet om?

– Vi kommer att vara några stycken, som ska vara med då och leka lite framför kamerorna. Programmet ska heta ”Yxfolket” och tidsepoken de ska skildra lär var mellan järnåldern och bronsåldern.

– Våran uppgift i programmet blir, vad jag förstått, att visa hästar och lite strider. Så det känns som det ska bli kul!

Kommer hela programmet att spelas in i Kolvetorp?

– Nej, vad jag fått veta, spelar de in olika sekvenser till programmet på olika håll i Europa och jag tror att den kommer att visas i tv under kommande höst.

Efter tv-helgen väntar midsommarhelgen med dina egna tornerspel?

– Ja, så är det, säger Benny Svensson. Det blir traditionellt tornerspel i midsommar och i år handlar det om nionde upplagan, så vi närmar oss sakta men säkert tioårsjubileet.

Hur ser programmet ut inför årets tornerspel?

– Det blir traditionellt firande med stridande riddare i fartfyllda tornerspel.

– Och precis som vanligt kan publiken få prova på olika aktiviteter och det brukar handla om att kasta spjut och yxa, skjuta pilbåge och slå ner varandra med hjälp av kuddar på en stock. Vi får se vilka aktiviteter som dyker upp just i år.

Kommer det några försäljare till årets spel?

– Det hoppas jag, men inget är helt klart på den kanten. I fjol hade vi en som sålde skinn och de gick åt som smör, vad jag hörde. Så jag hoppas förstås på försäljare också, för det är ju något som brukar finnas på tornerspel.

Sedan fortsätter tornerspelsturné för din del efter midsommar?

– Ja, efter midsommar väntar bland annat High Chaparall i Småland, Medevi Brunn, Nyköpings gästabud, Arboga, Visingsö och ytterligare några tornerspel.

Tornerspelen i Visingsö brukar få beröm som ett bra arrangemang?

– Ja, det är bara att hålla med och på Visingsö handlar det mycket om den historiska miljön där de har sina tornerspel. Den betyder mycket för att göra Visingsö-spelen till något alldeles extra för publiken.