– Det känns jätteroligt att få stå här, omgiven av en massa fantastiska prylar och även fantastiska människor, sa Mats Rosander, kommunikationsdirektör på Siemens. För det är så att många av er som är här på invigningen idag, själva är en del av historien på det här företaget.

En av dem var Folke Arvidsson, 88, som i början av 1950-talet var med och provkörde Dovern, en gasturbin som finns på museet och var tänkt som kraftkälla i flygplanet Lansen.

– Det blev aldrig så, men istället omvandlades Dovern till mer marknära gasturbinen GT 35, berättade Folke Arvidsson och Mats Rosander lade till att GT 35 fortfarande finns med i Siemens produktsortiment.

Artikelbild

| Provkörde. Folke Arvidsson, 88 berättade att han var med och provkörde gasturbinen Dovern, när den togs fram i början av 1950-talet. Nu finns den på nya turbinmuseet, som öppnades på tisdagen.

Många inbjudna var med och minglade under invigningen och gick efter invigningen runt och kollade in alla modellturbiner, turbindelar och andra prylar på museet. I minglet syntes Sören Ramström och Jan-Erik Rydén, två före detta vd-ar på företaget, fullmäktiges ordförande Berit Martinsson, Flygvapenmuseets chef Mikael Parr, kommunens utvecklingschef Johan Malmberg och Borggårds förre vd Sten Eklöf.

Efter ett års förberedelser, invigdes nu alltså Finspångs turbinhistoriska museum, i det vackra Orangeriet vid Finspångs slott.

– Den mångåriga verksamheten med turbiner i Finspång, är en viktig del av svensk industrihistoria, framhöll Inger Welander från personalföreningen Stalklubbens turbinhistoriska sektion, som först ställt i ordning museisamlingarna och nu kommer att sköta driften av museet och guida framtida besökare.

– På det här sättet tar vi tillvara nuvarande Siemens Industrial Turbomachinery AB:s historiska arv, från tiden då företaget hette Stal, DeLaval och Stal-Laval.

Artikelbild

| Turbinskovlar. På museet kan man se olika sorters turbinskovlar, som är de som driver turbinerna.

Inger Welander har lett den här aktiva gruppen, som i övrigt bestått av Folke Arvidsson, Ingvar Arvidsson, Per Erik Larsson, Thomas Carlinger, Leif Johanneson, Per Thörnblad, Gunnar Monell, Anita Sundqvist, Kenth Karlsson samt ett antal stödjande medlemmar.

I museet finns nu en utställning av Gustaf De Lavals, bröderna Ljungströms och Curt Nicolins banbrytande uppfinningar samt historiken om företagets turbintillverkning, med början från förra sekelskiftet.

Artikelbild

| På lok. Ingvar Arvidsson visar en liten turbin, som fanns i ångloken i bland annat Finspång förr och som försåg loken med el.

– Här i Finspång, startades den första redan turbinverkstaden 1913, tillägger Inger Welander, så det känns förstås jätteroligt att vi nu äntligen får ett eget turbinmuseum.