Cancergala På måndagskvällen genomfördes den stora Cancergalan på Globen i Stockholm. Galan direktsändes i TV4 och arrangören Cancerfonden kunde glädjas åt mycket stora gåvor till cancerforskningens fromma. Ett stort enskilt bidrag som lyste upp galan denna kväll kom från Finspång och utgjordes av resultatet från musikkonserten "Musik för själ och hjärta" som entreprenören och "superfinspångaren" Per-Erik Störe i samarbete med kyrkoherden i Finsångs församling Karl-Magnus Hansson arrangerade i Risinge kyrka 20 oktober förra året. Folkbladet träffade Per-Erik Störe och Karl-Magnus Hansson några månader före konserten.

Mer att läsa: Åtta olika delar av cancer.

–  Vi har haft mycket cancer i vår närhet under många år. Hustrun drabbades redan 1999. Hon överlevde tack och lov men för två av tre medarbetare i vår lilla firma som fick cancerbesked mellan 2003 och 2013 gick det tyvärr sämre. Jag har två syskon och nu när jag själv går i behandling för cancer så har därmed hela syskonskaran drabbats av sjukdomen och för ett av mina syskon gick det så illa att hon gick bort i cancer, berättade Per-Erik Störe vid det tillfället.

Artikelbild

| Per-Erik Störe vid Risinge kyrka 20 oktober 2018.

Karl-Magnus Hansson berättade att han sa ja direkt på stubben när Störe frågade honom om ett samarbete i Risinge kyrka.

– Vi talar om kroppens, om själens och om andens kamp. Det händer mycket med kroppen under kampen mot cancern. Vi påverkas av behandlingens mediciner och operationer, av smärta och av andra besvär. Även själen har det slitigt. Det är en kamp att försöka hålla modet uppe, att orka streta på, att våga vara hoppfull. Det kan vara en strid att hålla kvar andligheten när man i svåra stunder känner sig övergiven av Gud, sa kyrkoherden.

Där i slutet av juli 2018 var Störes - högt ställda - förväntningar att de skulle lyckas få in runt 200 000 kronor till Cancerfonden. Målsättningen slogs med råge.

Den 7 januari kunde två av barnen Störe - Adam och Evelina - lämna över en check på 301 656 kronor till Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.

Artikelbild

Evelina och Adam Störe överlämnar checken till Ulrika Årehed Kågström på Cancerfonden. Foto: Johan Karlsson.

Vid minglet före själva galan träffade Adam och Evelina även Cancerfondens ordförande sedan sex år tillbaka; den tidigare LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin. Hennes make Lennart Wedin med en lång bakgrund inom fackförbundet IF Metall visade sig ha många beröringspunkter med industrin i Finspång. Det blev ett intressant samtal mellan Lennart och Adam Störe som nu återvänder till Finspång från Tyskland för att börja arbeta på Gränges.

Evelina Störe arbetar för närvarande som konsult på Scania i Södertälje. Hon var på galan tillsammans med sin sambo som också arbetar på Scania och som dessutom hade vänligheten att bistå Folkbladet med ett fotografi.

– Hälsa Per-Erik så jättemycket och tacka för den stora, fina gåvan till cancerforskningen, sa Wanja Lundby Wedin innan hon och maken gick vidare i folkvimlet.

I vimlet sågs bland många andra också kyrkoherden Karl-Magnus Hansson i intensivt samspråk med den tidigare Östgötalandshövdingen Björn Eriksson.