Vi har hittat några bilden från utställningen i den fotosamling som Eric Larson donerade till Finspångs kommun och som nu finns bevarad i kommunhuset.

Dels en bild från utsidan och tittar man noga står det ”Finspong” stavat med o, på en skylt som sitter upphängd mellan de två tornen, som för övrigt mycket påminner om förstorade projektiler.

På bilden från insidan av Finspångs paviljong, ser man mera projektiler och även en staty, föreställande Oscar II.

Artikelbild

Här en interiör från Finspångs utställning i Stockholm 1897. Bland annat syns projektiler tillverkade i Finspång.

Faktum är att hela utställningen, som anordnades av dåvarande kronprins Gustaf och senare Gustaf V, var ett firande av kung Oscar II:s 25-årsjubileum som regent.

Utställningen öppnades den 15 maj och stängdes den 3 oktober och var den fjärde i en serie av skandinaviska konst- och industriutställningar, som tidigare hållits i Stockholm 1866 samt i Köpenhamn 1872 och 1888.

Troligen var Finspång representerat även där, åtminstone på någon av de här utställningarna.

Ett hundratal spektakulära byggnader och paviljonger uppfördes och fylldes med allehanda utställningsföremål av nästan 4 000 utställare.

Vid den här utställningen visades också de första filmbilderna tagna i Sverige och föreställande kung Oscar II:s ankomst till utställningen.

Än idag finns vissa spår kvar av utställningen, bland annat Nordiska museet, wärdshuset Ulla Winbladh, Biologiska museet, Villa Lusthusporten och Skånska gruvan.

Andra byggnader såldes till privatpersoner och bland annat blev en utställningskiosk förvandlad till kolonistuga i Eriksdalslunden.