FINSPÅNG

För sjätte året i rad rankar Cirkle K Sveriges kommuner efter klimatpåverkan. I rankningen ingår andelen nyregistrerade miljöbilar, bilarnas bensin- och dieselförbrukning samt hur långa sträckor som körs i genomsnitt, både per bil och person.

Vid utgången av 2016 fanns det 11 373 bilar registrerade i Finspång. Det motsvarar 0,53 bilar per invånare. I hela riket finns det 0,48 bilar per invånare.

Bilisterna i kommunen ökade sin bilkörning under 2016. Bilarna kördes i genomsnitt 744 mil, 5,1 mil mer än året innan. I hela riket ökade bilkörningen med 2,9 procent. Bilisterna i Arjeplog minskade sin bilkörning mest med 3,5 procent.

Fordonsförarna i Finspång använde i genomsnitt 864 liter bensin och diesel under 2016, vilket kan jämföras med 869 liter i hela riket. Den genomsnittliga bränsleförbrukningen i Varberg låg på 381 liter, vilket var minst i hela landet.

Andelen nya miljöbilar i Finspång uppgick under perioden januari- september 2017 till 16 procent av de nyregistrerade bilarna i kommunen. I hela riket var andelen 16,5 procent.

När dessa tre indikatorer slås samman hamnar Finspång på plats 83 i rankningen av Årets bilkommun 2017.

– Som den ledande aktören inom drivmedelsbranschen har vi både ett stort ansvar och stora möjligheter att bidra till ett fossilfritt Sverige. Det gör vi genom att hela tiden utveckla och förbättra våra drivmedel så att de är så effektiva och hållbara som möjligt. Men det räcker inte att ersätta fossila drivmedel med förnybara – vår tids största utmaning ligger i att förändra bilisternas beteende, kommenterar Johan Söderberg, Senior Director Fuel på Circle K, i ett pressmeddelande.