29-åringen ställdes i höstas inför rätta i Norrköpings tingsrätt efter att hans tidigare sambo hade anmält honom. Hon berättade i rätten att han vid flera tillfällen hade misshandlat henne med bland annat slag, strupgrepp och hårda knuffar.

Kvinnan beskrev 29-åringen som väldigt kontrollerande och berättade att han bland annat hade förbjudit henne att tala med sina vänner. Han krävde också att få lyssna när hon pratade med någon i telefon, berättade hon.

Åklagaren menade att våldet sammantaget skulle räknas ihop till en grov kvinnofridskränkning, vilket ger ett högre straff än flera enskilda misshandelsfall.

Tingsrätten gick på samma linje och dömde 29-åringen till nio månaders fängelse. Rätten menade i sin dom att kvinnans berättelse hade varit trovärdig och dessutom stöddes av läkarintygen. Mannens förklaringar avskrevs samtidigt som "inte särskilt övertygande".

Men 29-åringen överklagade domen till Göta hovrätt, som nu har granskat samma bevisning som tingsrätten och tittat på de videoinspelade förhören från den förra förhandlingen.

Hovrätten menar efter detta, tvärtemot tingsrätten, att ord står mot ord. De anser att mannens förklaringar – att kvinnan vid någon tillfälle blivit överfallen av en främling och en annan gång skadat sig själv – inte är helt otroliga.

Därför är det inte ställt utom rimligt tvivel att mannen verkligen är skyldig, menar hovrätten, och friar nu 29-åringen helt.