Finspång Vi träffades på Lottas konditori i Finspång en av de riktigt varma dagarna tidigare den här veckan. Alla gäster satt ute under parasollen. Per och jag fick ha kondisets mysiga och svala inneservering helt för oss själva. Jag tog en Ramlösa och en mazarin. Per tog kranvatten och en dammsugare. Vi satte oss och började prata.

Per Leander fyller 18 år på måndag. Att fylla 18 betyder en rad olika saker för olika personer. Det betyder till exempel att man har uppnått den ålder då det är möjligt att kandidera för offentliga uppdrag i politiken.

Vilket ju är tur för Per Leander eftersom han står ganska högt upp på Finspångs socialdemokratiska lista i kommunfullmäktigevalet den 9 september i år.

Han har påbrå för det politiska. Hans farfar Ingemar Leander var riksdagsledamot. Hans pappa Lars Leander var bland annat ordförande för Östergötlands SSU-distrikt en gång i tiden. Hans mamma Ulrika Jeansson är kommunstyrelsens ordförande i Finspång.

”Socialdemokratin har liksom alltid varit naturlig för mig på ett vardagligt sätt. Farfar dog tyvärr innan jag hann träffa honom. Pappa har jag bott hos i Stockholm under några år på mellanstadiet och fram till halva åttan ungefär. Mamma träffar jag ju mycket nu när jag bor i Finspång”, berättade Per Leander.

Socialdemokratin och politiken får ursäkta men min känsla är att den största delen av den unge Pers hjärta finns hos fotbollen och i ambitionen att kunna utvecklas och utbildas som ledare och tränare inom sporten.

”Det jag verkligen skulle vilja göra efter gymnasiet är att läsa tränarprogrammet på GIH i Stockholm”, sa Per Leander och kollade på klockan så att han inte riskerade att bli sen till träningen med Torstorps IF: s juniorlag som denna kväll ska träffas på konstgräset på Grosvad.

”Våra två nästa matcher går på konstgräs så därför vill vi gärna träna på det underlaget”, sa Per som är en av tre tränare runt laget.

Juniorspelarna är mellan 17 och 19 år gamla. Per har tidigare spelat pojklagsfotboll med flera av juniorspelarna.

”Men det är faktiskt inga problem att vara tränare åt jämnåriga. Jag är så intresserad av fotbollsträning och går kurser och läser så mycket jag kommer över och jag tror att spelarna känner mitt intresse och mina ambitioner och att de uppskattar det”, berättade Per.

Det där med ”ambitioner” är viktigt för honom. Han förklarar att det på många sätt hänger ihop med det som gör att han gillar socialdemokratin.

”Det bästa är det solidariska tänket. Att man hjälps åt och att man kan hjälpas åt ännu lite mer om man har turen att ha det bra. Det finns så många ungdomar som har ambitioner och som vill så mycket men som inte får tillräckligt stöd. Och då tycker inte jag att privatiseringar och att sänka skatter är några bra vägar för framgång”, sa Per Leander.

Han läser andra årskursen i ekonomiprogrammet på Bergska gymnasieskolan i Finspång. Fram till terminens slut är han också ordförande för elevrådet på Bergska.

”Jag valdes i september 2017. Vi var två kandidater – jag och en nära vän – som ställde upp. Vi hade inga kampanjer eller så utan vi ville bara visa att vi var beredda att ta ansvar. Sånt är viktigt tycker jag”, sa Per.

Och det känns nästan utanpå. Att han gillar sådant som ansvar, ambitioner och solidaritet.

Hans egna ambitioner syns bland annat på hur han har lagt om sina kurser för att öka chanserna att komma in på GIH.

”Jag läser naturkunskap och matte – två ämnen där jag får anstränga mig mer än i till exempel samhällskunskap – eftersom det krävs för kunna söka till tränarprogrammet”, slutade Per Leander, drack ur sitt vatten och satte sig på cykeln för att ta sig till träningen på Grosvad.