Luft- eller krutvapen? I Finspång kan man skjuta med båda delarna. Gevär eller pistol? Även här kan du träna och tävla med båda vapentyperna med en stor skillnad. Luft-
gevärsskytte går relativt enkelt att komma igång med medan att skjuta med pistol är nästintill omöjligt.

- Som det ser ut hos oss har vi ingen organiserad ungdomsverksamhet. Det är tråkigt men det finns flera förklaringar till varför det är så, säger Per-Håkan Helgesson, en av de aktiva medlemmarna i Finspångs Pistolskytteklubb.

Han menar att det dels tar mycket tid för de som eventuellt engagerar sig men att det även är en rätt dyr sport att utöva.

Artikelbild

Pistolskytte

- Vi har dessvärre inte ekonomi i klubben att köpa in och låna ut vapen till de som skulle vilja komma och lära sig. Det blir för dyrt, säger han.

En ny luftpistol kostar runt 13 000 kronor. En begagnad runt 5 000.

- Sen är ett vapen väldigt personligt med olika inställningar, säger Per-Håkan.

På Grosvadsskolan finns lokaler med skjutbanor för både luft- och krutvapen. Lokalerna delar man med Finspångs Skyttegille som sysslar med gevärsskytte. Någon nedre ålder för att börja med luftvapen finns inte. Men Per-Håkan tycker att man åtminstone bör vara i nioårsåldern.

- I den här sporten behöver man kunna koncentrera sig och tänka på vad man gör. Det kanske är lite svårt om man är mycket yngre, säger han.

Själv har han två vuxna söner som under åren hängt med till klubben och lärt sig skjuta. Det är i dagsläget också ett av två sätt att komma in och lära sig sporten.

- Ja antingen har man en förälder som tränar och tävlar eller lyckas man hitta någon i föreningen som kan ta sig an dig och vara mentor. Det fungerar också, säger Per-Håkan Helgesson.