Finspång Ulrika Jeansson var inte först i Finspång. Gun Axelsson utsågs som första kvinna till kommunstyrelsens ordförande en bit in i mandatperioden 1991-94. Så Ulrika är den andra kvinnan att kliva högst upp i den politiska rangordningen i natursköna industrikommunen Finspång.

Det här med politik och socialdemokrati har hon liksom med sig i blodet. Mamma är ledamot för S i fullmäktige i Finspång. Pappan var mer av föreningsmänniska med engagemang i bland annat Hyresgästföreningen och i kyrkopolitiken.

"Det pratades mycket politik och samhällsfrågor hemma hela tiden. Jag gick med i Unga Örnar som tonåring, jag var ordförande för SSU klubben Centrum och när jag blev 18 år valdes jag in i Skolstyrelsen för S i kommunen", berättade Ulrika Jeansson som nu hunnit bli 45 år och mor till tämligen vuxna barn. Hon har varit Finspång troget med undantag för två utflykter. En kort tripp till Sundsvall för statsvetenskapliga universitetsstudier och en lite längre avstickare till Flen för kärleks skull.

Väl tillbakabördad till Finspång igen fick hon ta plats Servicenämnden; ett slags politikens diversehandel med ansvar för bland annat städ, sport, kultur.

"Uppdragen i sig var intressanta. Men ser jag lite i backspegeln så tror jag att det allra viktigaste för min utveckling var mötet med äldre och erfarna personer i nämnderna och i förvaltningen", sa Ulrika Jeansson.

Redan tidigt - med god hjälp av tonårsverksamheten i Unga Örnar - upptäckte hon också att hon inte är en person "som bara är med för att man ska vara med."

"När jag går in i något så vill jag vara med på riktigt; påverka hur verksamheten utvecklas och verkligen uttrycka mina åsikter. Och så vill jag att mitt ledarskap också ska vara i politiken här i Finspång. Jag vill uppmuntra människor att säga vad de tycker och anser", sa Jeansson med bestämdhet i rösten.

Efter valet 2006 utsågs hon till ordförande i Bygg- och miljönämnden. Många talade om henne som ett framtidsnamn och hon började även snegla på den östgötska riksdagslistan.

Men då smällde det till!

Sommaren 2008 kastades S ur sadeln då Vänsterpartiet - som bildade majoritet tillsammans med S efter valet 06 - tröttnade på "pampvälde och överkörningar" och gick ihop med de fyra borgerliga partierna i fullmäktige. S åkte hastigt (och kanske inte så lustigt) i opposition för första gången sedan rösträttens införande.

"Jag tror att det som skedde var bra för oss som parti. Vi fick en chans att visa att vi ville något annat och att det fanns andra inom partiet som kunde träda fram", sa Ulrika till mig.

De som framförallt trädde fram var Ulrika och så hennes företrädare som kommunstyrelsens ordförande, Anders Härnbro.

"Anders och jag är gamla kompisar. När han kom hit till Finspång gick vi i samma klass. Jag saknar honom verkligen i jobbet. Men jag har fått en ny vän och ett fantastiskt fint bollplank", berättade Ulrika.

Nu är det alltså hon som har högsta ansvaret för kommunens ekonomi, välfärdsverksamheter och inte minst för utvecklingsvisionen om att Finspång ska växa till 30 000 innevånare senast år 2035.

"I år 2017 växer vi inte alls. Vi har knappt en enda ledig lägenhet, planarbetet när det gäller ny byggmark är ansträngt och det finns många växtproblem att hugga tag i", sa Ulrika.

Hon är hoppfull och pragmatisk.

"Jag är öppen för flera olika tänkbara samarbeten efter valet. För Finspångs bästa finns det inget annat som gäller än att alla som vill vara med och styra ska vara med hela vägen och ta hela paketet", slutade Ulrika Jeansson.