Bergskaeleverna Ellen Johansson, Nora Bengtsson, Emelie Lind och Evelina Sjöberg studerar tredje året vid barn- och fritidsprogrammet.

Redan första studieåret på skolan, hösten 2015, startade de upp Eftis. Det är en eftermiddagsverksamhet, som är inriktad för barn mellan tre och tio år.

På onsdagseftermiddagar pysslar och leker de med barnen, läser böcker, visar filmer och bjuder på mellanmål.

Artikelbild

| Film. Treåriga Milton och femåriga Ellen Lind, kollar fokuserat på filmen som visas.

– Det är populärt. Vi har många stammisar som kommer varje gång. Det är väldigt varierande hur många barn som deltar. När vi hade julpyssel kom det hela 150 besökare. Då fick vi vara i matsalen för att alla skulle få plats, berättar Nora Bengtsson.

Till en början var det ett samarrangemang mellan tjejerna och biblioteket.

– Men nu kör vi på egen hand. Den här terminen har vi haft hjälp eftersom vi fick en ungdomscheck på 10 000 kronor av Finspångs kommun, säger Ellen.

– Jättekul att vi uppmärksammats. Det har gjort att vi kunnat utveckla verksamheten genom att köpa in leksaker, pyssel, ballonger och mellanmål, påpekar Nora.

Artikelbild

| Lyckad satsning. Gymnasietjejerna Evelina Sjöberg, Nora Bengtsson, Emelie Lind och Ellen Johanssons satsning på Eftis har blivit en succé.

Cirkustema stod på programmet denna gång. Besökarna fick se på barnprogram som handlar om cirkus, göra pyssel med clowner, leka i hinderbana och i ett cirkustält.

Per Fransson besökte Eftis med sina barn Arvid, 2, och Tyra, 5.

Artikelbild

| Lekglädje. Barnen hade skoj när de fick prova på många olika lekar.

– De har varit här flera gånger och tycker att det är roligt. Det är bra att de har något att göra, säger Per Fransson.

– Det är kul för vi får göra många olika saker. Det är roligt att leka, träffa kompisar och vara inne i cirkustältet, säger Tyra Fransson.

Eftisverksamheten har gjorts om till anordnarnas gymnasiearbete.

– Det här blir som vårt examensarbete. Säsongen avslutas 11 april, med tårttävling. Då får barnen skapa sin egen tårta. Vi dokumenterar allt vi gör och har utvecklats som pedagoger och blivit bättre på att samarbeta under de här åren.

– Det känns bra att göra något för barnen och att det är gratisaktiviteter. Det är inte ekonomin som avgör om de kan vara med, säger Ellen Johansson.

Efter studenten i sommar har de olika planer för framtiden.

– Jag vill bli barn- och fritidslärare på gymnasiet, säger Nora Bengtsson.

– Jag tänker bli sjuksköterska, berättar Evelina Sjöberg.

– Målet är att bli gymnasielärare i svenska och historia, säger Ellen Johansson.

– Jag ska vara mammaledig ett år, sedan ska jag plugga vidare eller jobba, konstaterar Emelie Lind.