De sitter inte bara hemma och löser korsord, även om det är en jättebra aktivitet.

Den nya, medvetna senioren investerar för sin framtid och det i det viktigaste de har, sin hälsa. Den nya tidens senior har kunskap om hur de ska kunna åldras med bibehållen fysik, de tränar sina kroppar. Flera dagar i veckan stöter jag på dem och får njuta av deras sällskap. Jag ger dem utmaningar och de ser till att leverera sitt bästa utifrån sina förutsättningar. Men inte bara det, de gör det på rätt sätt, de har ett intresse i att se till att det jobb de lägger ner med sin träning, blir med ett bra resultat. Jag tror till och med att de har roligt under tiden, det verkar så i alla fall.

Jag har tagit upp detta tidigare och kommer fortsätta tjata om det, för det är så viktigt.

Fysisk ohälsa är ofta något vi själva skapat oss. Det finns sjukdomar och andra orsaker till fysisk ohälsa som vi inte kan rå på, men i många fall har vi ett eget ansvar för hur det har blivit. I ett samhälle där vi blir mer och mer stillasittande, då vi nu till och med kan handla våra livsmedelsvaror med ett par klick på datorn och sen kommer de hemkörda till dörren, ställs det högre krav på att vi själva tar ansvar för att vår kropp får rörelse och träning. Rörelse och träning är dock inte samma sak, vi behöver båda delarna.

Det sägs att svensken tränar som aldrig förr, men det handlar inte om mängden människor, det handlar om mängden träning. Tydligen så tränar färre och färre svenskar, men de som tränar, gör det fler gånger och allt tuffare träning. Att träna tufft och hårt är inte alltid det bästa, lika viktig är den lugna och mjuka träningen. Vi behöver varje dag röra på oss och med det menar jag den spontana rörelse en vanlig dag kan ge oss genom att vi går upp på morgonen och sen utför en hel del aktiviteter så som att jobba, handla, städa och annat som hör vardagen till. Därutöver finns träning, det är något helt annat än rörelse. Genom att träna utsätter vi hjärta och lungor, muskler och balans, sinne och närvaro för en aktivitet som ger dem en utmaning, det lilla extra.

Det finns egentligen inget som hindrar träning. Min 80-åriga pappa som alltid går med rullator, tränar på gym två gånger i veckan och han gör det på sitt sätt, någon annan som tränar på samma gym, gör det på sitt sätt. Men båda får en effekt utifrån sina förutsättningar och de gör det för sin hälsa.

Att investera i sin hälsa är en sorts pensionsförsäkring för ett mer välmående liv. Heja alla seniorer för det underbara arbete ni gör!