Bergska ”Står du still så står du fel”, säger Elvira Ripskog när vi träffas på Bildningen nere vid Skuten i Finspång en solig eftermiddag. Hon kommer direkt från ett matteprov som hon kände gick ”bättre än förväntat”. Elvira går sista året på Bergska gymnasiets ekonomiprogram.

Det där med ”stå still och stå fel” nämner Elvira i samband med att hon berättar om sitt innebandyintresse.

”I innebandy är det snabba byten. Du går in och kör stenhårt en minut eller så och sedan byter du och så in igen. Efter den där minuten ska du vara riktigt trött. Och då står du inte still”, sa Elvira.

Efter att ha talat med henne under en knapp timme så skulle jag nog vilja gissa att ”står du still så står du fel” också skulle kunna vara ett motto för Elvira Ripskogs personlighet och sociala attityd.

I UF-företaget ”Let´s take a break” har hon och tre andra elever levererat bröd och/eller frukostar hem till folk mellan 7 och 9 på lördagsmorgnarna. Elvira har – förstås – varit säljare i företaget.

”Jag är väldigt social och gillar att prata med nya människor”, sa hon med ett stort leende.

Hon började spela innebandy i Finspång. När klubben inte längre fick ihop något flicklag så fortsatte hon spela i Norrköping.

”Förut var det egentligen bara en match i serien som var spännande och det var när vi från Finspång mötte Norrköping. Våra två lag var klart sämst av alla lag; berättade Elvira.

Nu har dock kvaliteten höjts.

”Vi har ett samarbete med Skärblacka som innebär att vi också får träna och spela med deras lag ibland och det har gett resultat. Förra året var vi med i toppen av serien”, sa Elvira som själv spelar back. ”Stabil back”, om hon får säga det själv.

Hennes mamma och pappa kommer båda från Sonstorp. Under de dryga 18 år hon själv har levt har familjen dock bott i Butbro där hon trivs mycket bra. Vilket är lätt att förstå. Det är en mycket vacker del av Finspång; cirka tre kilometer från de centrala delarna. Numera begåvad med cykelbana dessutom.

De första åren gick hon i skolan i Lotorp. Sedan blev det högstadiet i Grosvad. Men det var först när hon började på Bergska gymnasiet som hon kom i kontakt med ”andra sidan av Finspång.” Det kan låta konstigt med olika sidor av Finspång kanske någon tänker. Finspång är ju inte så stort. Men det är så att vi på ena sidan Skutenbron inte har så mycket anledning att vara på den andra sidan. Mina kompisar som spelade fotboll hade ju träffat barn och ungdomar från Nyhem men för mig blev det en rad nya bekantskaper från den sidan när jag började Bergska”, berättade Elvira Ripskog.

Hon är nöjd med sin gymnasietid på Bergska och berömmer flera utav lärarna och handledarna. Hon har varit aktiv i Elevrådet mest hela tiden och är van vid att det mesta går att lösa om man försöker. Hon ”tar för sig” och är nyfiken och intresserad.

I Bildningen håller Bergska till på fjärde våningen. I huset finns också CNG; ett gymnasium som drar till sig väldigt mycket ungdomar från Norrköping till framförallt sina tekniska utbildningar.

Bergska gymnasiet har sporrats av konkurrensen från CNG. Ledningen har arbetat hårt och med framgång för att förändra och utveckla verksamheten. Elviras nöjdhet med sin utbildning har stöd i den offentliga statistiken. Jämfört med rikssnittet har Bergska högre lärartäthet och högre andel lärare med lärarlegitimation. Andelen elever som fullföljer sin utbildning inom 3 år och andelen elever med gymnasieexamen ligger också över rikssnittet. Finspång är kort sagt unikt väl försörjt med bra gymnasieskolor.

Elvira är inställd på att studera vidare ”så snabbt som möjligt” efter gymnasiet.

”Jag är lite skoltrött efter alla år så jag tänker att det är lika bra att skaffa sig en bred universitetsutbildning nu på en gång; tar jag uppehåll så kanske det känns ännu trögare att börja om”, funderade Elvira?

Hon har sökt till Civilekonomutbildningen i första hand i Linköping och i andra hand i Örebro.

När hon flyttar från Finspång så blir det också ett avslut för både innebandyn och för ridningen på Skogslottens ridskola i Svärtinge.

”Det är en underbar ridgrupp som jag kommer att sakna väldigt mycket. Jag har ridit på Skogslotten sedan jag var liten och de jag rider med nu är så fina”, berättade hon.

Att hon har valt ekonomspåret kan ha att göra med att hon kommer från en företagarfamilj.

”Det kan nog också ha att göra med att jag är en mycket inrutad person. Redan på dagis satt jag ock gjorde scheman och jag älskar att göra listor när jag ska planera något. Familjen brukar reta mig för mina listor men sedan när det gäller så är det mina listor som alla följer”, sa Elvira med ett stort skratt.

Mot slutet av maj ska hon mönstra till det militära. Det kan bli så att hon väljer att göra en grundutbildning – kanske som sjöman(?) – under ett år innan universitetet.

”Jag ska verkligen anstränga mig för att göra ett bra resultat på mönstringen. Vore så spännande att bli uttagen”, sa Elvira.

Som sagt. Den som står still den står fel. Elvira tänker inte göra det felet.