– Jag har vetat att det är stort, men inte att det är så sort, säger Ludvig Malmgren, elev i årskurs 2.

Han och Filip Eriksson var två av de 23 elever som nyligen gjorde ett studiebesök på den stora byggarbetsplatsen.

– Det är coolt att få följa ett så stort bygge, säger Filip Eriksson.

Artikelbild

| Blivande byggare. Några av eleverna och lärarna vid bygg och anläggning vid Bergska gymnasiet utanför kontoret till NCC.

Mest förspänt har de elever som går i årskurs ett och två. De kommer att kunna följa bygget tills det är klart om tre år.

Besöket som vi följde var det första, men det kommer att bli fler.

– Vi har följt byggen tidigare, men att det kommer ett så här stort projekt är en riktig bonus, säger Göran Linder, lärare vid bygg och anläggning på Bergska gymnasiet vid Bergska skolan.

Gruppen togs väl emot. Hela arbetsledningen var på plats, från högsta chef till byggarbetare. Alla berättade om vad deras arbete bestod i.

Artikelbild

| Byggelever. Filip Eriksson vill bli snickare som sin morfar och Ludvig Malmgren var sju år när han bestämde sig för framtida yrke.

Samordnande kraft den här dagen var Maria Olsson från NCC, ansvarig för social hållbarhet och samverkanssamordnare i projektet.

– Vi började dagen med att gå igenom byggbranschen, hur den ser ut och vad det innebär att komma ut på en så stor byggarbetsplats. Vi berättade om en bransch i förändring, där vi ser fler tjejer och fler yngre som intresserar sig för byggsektorn. Vi passade också på att informera om de olika roller som finns i just det här projektet, för att visa på att en bred kompetens är oerhört värdefull.

Artikelbild

| Visning. Amanda Gustavsson och Stina Karlsson (till vänster) visar runt på Finspångs största byggarbetsplats.

Dagen fortsatte sedan i tre grupper. En handlade om en säkerhetsgenomgång, något som alla som ska jobba i projektet måste gå igenom, en bestod i en rundvandring på byggarbetsplatsen och till sist fick eleverna sätta på sig VR-glasögon och gå in i en 3D-modell och se hur det kommer att se ut vid färdigställandet.

Promenaden blev iskall, något som Ludvig och Filip tyckte var intressant. Hur klär man sig för att klara kylan? Om de fick svar på det är oklart, men guiderna Amanda Gustavsson och Stina Karlsson gav en ingående beskrivning om vad som sker just nu.

Artikelbild

| Bergskaelever. Klara Lindström och Erica Bäck bytte klassrummet mot en riktig byggarbetsplats.

Maria Olsson berättar att det kommer att bli ytterligare ett besök före sommaren. Sedan hoppas hon att så många som möjligt ska kunna göra sin arbetsplatspraktik vid vårdcentrumbygget och att de även efter skolan väljer att göra sin lärlingsanställning hos NCC.

Kanske hamnar även de tre tjejerna i kursen där. Samtliga tre – Olivia Sundin, Erica Bäck och Klara Lindström – har valt bygglinjen för att de vill jobba praktiskt och för att det finns goda chanser till jobb direkt efter utbildningen.