Joges Verkstad fick ta emot blommor och diplom efter att ha utsetts till årets företagare vid en ceremoni i Bruksparken på onsdagsförmiddagen.

– Det känns roligt. Vi visste ingenting, så det var överraskande. Det hade man inte räknat med, säger Patrik Joge efteråt.

I dag äger de tre bröderna Jimmy, Björn och Patrik verkstaden efter att ha köpt ut faderns del när han gick i pension. Familjen Joge startade upp verksamheten 1995 sedan och har för två år sedan dessutom köpt lokalen på Leverstorpsvägen, som de tidigare hyrde. Verkstaden är inriktad på yrkestrafik och de utför service, reparationer och byggnationer på lastbilar.

Artikelbild

| UF-företag. Olivia Lindström, Linnea Lindström och Rebecka Gärderup från UF-företaget Regnbågsflaskan blev årets UF-företag.

– Vi har inte bara kunder här i Finspång, utan även i den närliggande regionen, som Närke, Sörmland och Norrköping, säger Jimmy Joge.

Utmärkelsen delas ut av Företagarna, Sveriges största företagsorganisation i ett samarbete med kommunen. Det ges till den som utfört en prestation i sin kommun och som är en förebild och inspirationskälla för andra företagare. Motiveringen för Joges Verkstad löd: "Genom er enorma yrkesskicklighet, er tillgänglighet och ert servicevänliga bemötande har ni utvecklat Joges Verkstad AB till ett företag vida känt utanför kommungränsen. Ert seriösa företagande har dessutom resulterat i att ni numer finns i egenägda lokaler. Ni är ett föredöme."

Företagarna uppmärksammade också årets UF-företag som i år tilldelades ekonomieleverna på Nya Bergska som drivit företaget Regnbågsflaskan UF. De har sålt en flaska med regnbågsfärgad sand i, som fungerar som ett statement för öppenhet, tolerans och alla människors lika värde. Överskottet av försäljningen har gått till organisationen Sexual Minorities Uganda, som arbetar med mänskliga rättigheter för HBTQ-personer i Uganda.

– Det var kul att få komma hit och bli uppmärksammade av Företagarna, säger Linnea Lindström.

Artikelbild

| Gesällbrev. En glad Julia Kunto fick ta emot sitt gesällbrev efter att ha gjort gesällprovet för frisör i februari.

Under ceremonin fick också frisören Julia Kunto ta emot sitt gesällbrev som delades ut av Företagarna.

– Det känns bra. Skönt att äntligen ha det i handen. Jag tog gesällen i februari så jag har väntat ett tag, säger Julia Kunto.

Hon jobbar på På Håret och har varit där sedan hon började läsa till frisör för ungefär fem år sedan.

– Det är skönt att inte ha det hängandes över sig, eftersom man har varit orolig för att inte lyckas. Nu har jag lyckats.

Utmärkelsen årets företagare har funnits sedan 1986. Finspångs Mässingssextett stod för musikunderhållningen och alla närvarande blev bjudna på en traditionsenlig sillfrukost.