Finspång Torgny Maurer föddes på Södersjukhuset i Stockholm för 52 år sedan. Familjen flyttade senare till den lilla orten Ösmo utanför Nynäshamn. Pappan var sjöofficer på den nybyggda Musköbasen, mamman var hemmafru innan hon gick ut och började arbeta utanför hemmet som undersköterska.

”Jag hade en trygg och bra uppväxt. Villabarn,” sa Torgny Maurer och log lite i mjugg. Torgny kom till de östgötska trakterna på grund av en kärleksaffär med en kvinna från Linköping där han bodde några år. I Hällestad blev det senare hus och familjebildning i ett förhållande som är över. Torgny Maurer bor nuförtiden i Finspångs tätort.

Vi träffas en tidig kväll i juni på sverigedemokraternas sprillans nya lokal på Bergslagsvägen; vägg i vägg med Kägelhallen.

Torgny är ordförande för SD :s kommunförening i Finspång. Han är också gruppledare för partiets fyra mandat starka fullmäktigegrupp.

”Jag har alltid varit politiskt intresserad men det har liksom aldrig klickat mellan mig och något parti. Jag har röstat på Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och nån gång kanske också på Miljöpartiet, men det kanske inte är så bra för min karriär att du skriver”, sa Torgny och skrattade.

Men 2009 fann SD och Torgny Maurer varandra.

”Jag kan inte peka på någon enstaka händelse eller så. Invandringskritiken förstås men inte bara det. Det här med att arbeta och göra rätt för sig, ordning och reda i skolan och tuffare ingripanden och hårdare straff i kriminalpolitiken är också viktigt för mig”, berättade Torgny Maurer för mig.

En viktig fråga för SD i Finspång är grundskolan.

”Jag blev pappa ganska sent i livet så mina barn går i grundskolan och jag följer därför utvecklingen även rent privat. En hel del går bra i Finspång men grundskolan har problem med kvaliteten och ordningen, det måste bli bättre”, sa Maurer.

Han är stolt över lokalen som invigdes med ett öppet hus bara någon dag innan vi träffades.

”Fast den är lite liten, partiet växer och det kan bli trångt ganska fort”, sa Torgny. Överallt i rummet finns kampanjmaterial som ska användas i den kommande valrörelsen.

Han arbetar som väktare; ett yrke han har haft i många år.

”I Finspång har jag ett bra och intressant jobb som ”grindvakt” för Gränges, SSAB och Hydro. Det passerar mycket gods och människor förbi kontrollen jag ansvarar för och säkerheten är högt prioriterad”, berättade Torgny.

SD fick sitt första mandat i Finspång 2010. Lennart Bodling fick tre procent av rösterna och 82 personröster i valet.

”Lennart har inte gjort så mycket väsen av sig kanske. Men han har plikttroget markerat närvaro och visat stor lojalitet”, sa Torgny Maurer.

Torgny själv har arbetat mycket med det organisatoriska under sina första år i partiet. Till att börja med var Norrköping och Finspång en gemensam förening. Maurer berättade att han jobbade rätt så intensivt med att bygga upp föreningen med medlemmar och styrelse och han gjorde också en hel del i Norrköping i valrörelsen 2014.

”Jag tycker det är kul med organisatoriska frågor och jag gillar att ta ansvar för utvecklingen av föreningen; det är nästan så jag tycker att det är roligare än politiken”, sa Torgny.

Inför höstens kommunval har partiet i Finspång fått ihop en valsedel med 11 namn.

”Det är mer än vad vi har nu men det känns ändå som det är för lite. 2014 hade vi ingen valrörelse i Finspång. Vi gjorde ett sämre val än riket men fick ändå drygt 9 procent. Nu har vi varit igång i fyra år och fått lite uppmärksamhet lokalt. Så vi ligger säkert på rikstrenden det här valet och då lär det bli mer än en fördubbling. Det känns som om något sådant ligger i luften nu. Vi kan samarbeta med alla partier men inget parti vill samarbeta med oss. Så det är bara egna mandat och egen styrka som gäller just nu. Jag tänker framåt valet 2022. Då kan det börja hända riktigt stora saker”, sa Torgny Maurer.