I snart två mandatperioder, eller åtta år, har Finspång styrts av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Ett samarbete som fungerat bra. Vi lyssnar på varandra och respekterar våra olika partiers ingångar i olika frågor. Mitt absoluta förstahandsval är att vi fortsätter samarbeta efter valet, säger Stefan Carlsson, i solskenet utanför kommunhuset.

Kan du tänka dig att samarbeta med andra partier?
Artikelbild

| Utbildningsrådet Stefan Carlsson.

– Ja, alla utom Sverigedemokraterna.

Varför inte?

– De står väldigt långt ifrån oss. Det korta svaret är att vi är ett inkluderande parti. Att stå upp för allas rättigheter är jätteviktigt om vi vill ha en demokrati, oavsett sexuell läggning, etnisk bakgrund eller vad det än kan vara.

Både V och MP är i mandatförhållande betydligt mindre än Socialdemokraterna i kommunfullmäktige (4+2+20). Carlsson känner ändå att hans parti får bra gehör för sina åsikter och bestämmer en hel del.

– Det är alltid ett givande och tagande. Men oftast är vi överens när det kommer till skarpa förslag. Skulle vi inte få göra avtryck i politiken, är det inte intressant för oss. En grundinställning hos alla tre partierna är att människor som har det svårare i vårt samhälle ska få den stöttning de behöver.

Skolan i Finspång har uppmärksammats i många negativa artiklar under den senaste mandatperioden, med dåliga resultat och kränkningar i fokus. I sin roll som utbildningsråd har det ”blåst” en hel del kring Stefan Carlsson.

– Ja, det har det väl gjort och det ska det göra också. Jag har inga problem med att skolan berör, det ska den göra. Så som det har varit på Viggestorpsskolan ska det inte vara, men nu har vi jobbat bort det med bra rektorer och bra lärare. Vi har jobbat mycket med den nya organisationen och den tror jag mycket på.

Har det känts tufft personligen?

– Nja, jag har aldrig känt mig ensam. Sedan har väl tonläget från oppositionspartierna i kommunfullmäktige inte alltid varit det bästa. Saklig kritik har jag ingenting emot, men personliga påhopp tycker jag vi kan klara oss utan. Men på det stora hela är det ändå ett bra debattklimat. Men lite hårdare har det varit jämfört med föregående mandatperiod, poängterar han.

Men du vill fortsätta som utbildningsråd kommande mandatperiod om det är möjligt?

– Ja, verkligen. Jag vill vara med och ta förändringsarbetet som vi startat i hamn. Det är mycket bra på gång och jag vill gärna fortsätta med det och skapa mer positivitet i skolan, säger Stefan Carlsson.