Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång är det tredje största företaget i Östergötland sett till omsättning efter Saab och Toyota. Cirka 2 600 personer har sin anställning hos Siemens i Finspång, mellan 200 och 700 konsulter är också inhyrda, beroende på arbetsbelastning. Det senaste bokslutet visar en omsättning på 9,7 miljarder kronor med en vinst på 1,2 miljarder kronor.

– Det kan låta och se bra ut med en avkastning på 13 procent, men vi kan inte sätta oss ned och röka cigarr och slå oss till ro. Långtifrån, det är hela tiden en hård kamp om kunderna. Vi får vara glada över att vi kan hålla i och visa ungefär samma siffror som året innan, med en bra omsättning och en bra vinst, säger Hans Holmström.

Siemens har, centralt från huvudkontoret i München, flaggat för neddragningar med 7 000 tjänster under en flerårsperiod, där hälften berör Tyskland. Även största konkurrenten General Electrics är inne i en period med omstruktureringar, där siffran 10 000 har nämnts i tjänster som ska bort.

Artikelbild

| Hårt jobb. Hans Holmström, vd för Siemens i Finspång, är nöjd med senaste bokslutet men flaggar ändå för att det krävs hårt jobb för att fortsätta vara ett framgångsrikt företag på en tuff världsmarknad.

– Vi i Finspång kommer också att känna av det på något sätt, men det är inte aktuellt med några stora neddragningar av personal i Finspång. En stor fördel för oss är att vi visar så pass bra siffror som vi gör. Men branschen lider av en överkapacitet där det finns fler leverantörer än kunder. Det gör att priserna pressas ned.

Känner du någon oro över att personalstyrkan i Finspång kan minskas?

– Nej, inte i nuläget. Men sedan kan det finnas saker som vi inte vet om. Men så länge vi hela tiden jobbar för att bli bättre, effektivare och håller konkurrenterna stången samt att vi fortsätter tjäna så mycket pengar som vi faktiskt gör, ser jag ingen fara för Finspång som verksamhetsort.

Gasturbinerna som Siemens i Finspång tillverkar och levererar används ofta i små och medelstora kombicykelkraftverk.

Artikelbild

| Marginellt. Siemens har centralt beslutat att 7 000 tjänster ska bort inom koncernen inom några år. Något som Hans Holmström inte tror kommer att drabba enheten i Finspång mer än marginellt.

– Det har varit vår styrka i alla år. Den marknaden går bra i Kina, Sydostasien och Sydamerika, vilket har varit vår räddning när Ryssland och Europa blivit heldött, från att ha varit stora marknader för oss. Även Nordamerika har svalnat nästan helt. Afrika tror jag mycket på i framtiden, där finns ett jättebehov. Men den politiska instabiliteten gör det fortfarande svårt. Det gäller hela tiden att vara på tå och hitta nya marknader eller bli ännu större där vi finns när andra marknader svalnar. Gör vi inte det så blir det jobbigt. Kina är ett bra exempel där vi har växt mycket de senaste två åren, förklarar Holmström.

För nästan exakt ett år sedan sa Hans Holmström i en liknande intervju att det var ett tufft läge.

Artikelbild

| För många. Hans Holmström konstaterar att det finns för många leverantörer och för få kunder i branschen.

– Jag säger samma sak nu. Det är minst lika tufft. Det är en konstant fight för alla våra medarbetare att få in order och leverera i tid mot den kostnad som är tänkt. Dessutom förändras förutsättningarna hela tiden. Skulle du prata med våra anställda som varit hos oss några år så är jag säker på att alla skulle säga att det aldrig har varit så mycket jobb som det är nu.

Utveckling är ett område som är livsavgörande för att hänga med och fortsätta ta hem order.

– Just nu klarar vi av att blanda 50 procent vätgas och 50 procent naturgas, vilket är mer miljövänligt. Vi ligger i framkant när det gäller att använda miljövänliga gaser och det försprånget satsar vi på att behålla, säger en optimistisk Hans Holmström.

Fotnot: Totalt över hela världen arbetar cirka 350 000 personer inom Siemenskoncernen.