– Den 22-23 september klubbas drygt 60 av bilarna iväg på internetauktion, berättar ägaren Bengt Holmgren.

– Det vill säga att auktionsfirman Bilweb, säljer alla bilarna i museet förutom två som jag tänkt behålla för egen del. Och för de som är intresserade att köpa en eller flera bilar, går det att komma på visningsdagarna 14-15 och 20 september.

Varför säljer du ut bilarna?

Artikelbild

| Den här bilen köpte Bengt Holmgren i Norsholm och den har bara gått cirka 900 mil.

– Jag har haft museet i 25 år och tyckte det kunde räcka. Det var på gång att hela museet, som ju är världsunikt, skulle hamna i Örebro, men politikerna gjorde sig inte tid att komma hit och kolla på samlingarna. De förstod nog inte vilken kulturskatt det här är, egentligen. Så planerna sprack och nu säljer jag istället ut bilarna en och en, om ingen plötsligt kommer och köper hela samlingen.

Vad hoppas du för priser?

– Jag hoppas förstås på höga priser och i vissa fall sexsiffriga belopp.

Hur länge har du haft museet?

Artikelbild

| Jo, det är faktiskt en folkvagn - åtminstone underredet och på det har man satt på en plastkaross.

– Jag startade det för ungefär 25 år sedan.

Och varför startade du museet?

Artikelbild

| Kharmann Ghia finns representerade i VW-samlingen som nu ska säljas.

– Jag har alltid varit fascinerad av designformen på bubblorna. Ända sedan min far körde post med en folkvagn och jag sedan köpte en ny sådan när jag var 18 år. Och intresset för bilmärket har hållit i sig genom åren.

– Och idag innehåller museet ett exemplar från varje är av bubblorna, från 1948 till 1975 och de flesta bilarna är orörda originalbilar.

Artikelbild

| Snart kommer skylten att tas ner, eftersom museet nu läggs ner efter 25 år.

Hur började det hela?

– Det var en bilhandlare i Borås som hade 46 unika VW-bilar och tänkte starta ett museum. Men kommunen satte stopp för planerna, då de tänkte bygga ett lågprisvaruhus på marken.

Artikelbild

| Bengt Holmgren samlar inte bara på bilar, utan även gräddsnäckor! Över 1 000 har han i ett par montrar på VW-museet.

– Så han annonserade ut hela samlingen nästan i protest. Och eftersom jag, som drev ett bussbolag, just sålt ett par turistbussar och hade lite kapital, kunde jag lägga ett bud och köpte hela samlingen.

Är det någon speciell bil, du känner extra för?

Artikelbild

| En beach bubbla finns också i samlingen och passar säkert bra för en strandrunda!

– Jag kan ju nämna en folkvagnsbubbla VW 1200 från 1956. Den ser ut som den vore ny och har bara gått 900 mil. Den köpte jag av ägaren som bodde i Norsholm. Bilen blev undanställd tidigt i samband med en incident och därför har den gått så få mil.

Men det är inte bara bubblor i VW-samlingen, utan här finns även VW 1500 Variant, VW Golf, Karmann Ghia, specialbyggen och en folkvagnsbuss, som var med i filmen Rallybrudar.

Artikelbild

| En VW-bubbla från varje tillverkningsår mellan 1948 och 1975 finns på museet i Pålsboda.

– Plus rally- och racerbilar, som jag själv tävlat med i rallyn, men numera är jag bara med i backtävlingar och det tänker jag fortsätta med, säger Bengt Holmgren.