Idrottsföreningar är något det finns gott om i Finspång. Här kan man engagera sig i allt från
yxkastning till fotboll utan att det ska kosta skjortan.

Folkbladet har jämfört 15 olika idrotter och tittat på vad det kostar att börja. Men det visade sig också att en del sporter kan vara svårt att börja utöva i ung ålder.

- Ja, man måste vara minst 15 år för att få börja kasta yxa hos oss. Men sen är det inte alls dyrt att hålla på med sporten, säger B-A Maxe i Borggårds IK.

Faktum är att det inte finns några krav på att vara medlem i klubben. Det kostar inget att träna och yxan, som i sig är rätt dyr, kan man låna - helt utan kostnad.

- Ja vi bjuder till och med på kaffe till de som kommer. Så brukar vi säga att det är ett bra sätt att "träffa folk på", säger Maxe.

Andra krav
Medan man har en lägsta ålder för yxa, finns det andra krav för att få börja paddla kanot.

- Hos oss måste man kunna simma 200 meter. Det gäller både barn och vuxna då, säger Anders Hellström i Finspångs kanotklubb.

Här finns en trappa för avgifter som beror på hur mycket du vill ha tillgång till i klubben.

- För 100 kronor blir du medlem. Då får du låna kanot, paddel och flytväst när vi har öppet här. Lägger man till 150 kronor får man egen nyckel och kan paddla när man vill. Slänger man sedan på ytterligare 250 kronor får man använda vårt gym och bastu också, förklarar han.

Den som vill satsa på att tävla brukar investera i en egen kanot med tiden. En begagnad kostar från 5 000 kronor.

Symbolisk summa
Sett prismässigt ligger golf och innebandy högst i kostnad för tränings och medlemskapavgifter. Sporter som kräver ishall eller isbana ligger också något högre i pris.

Antalet träningstillfällen varierar kraftigt mellan de olika sporterna men uppskattningsvis är kägel och simning bland det billigaste man kan syssla med.

Dels för det är låga kostnader för utrustning som behövs, och för att antalet träningstillfällen är många. Men även fotboll är något som är billigt att träna.

- Vi har en symbolisk summa på 100 kronor i medlemsavgift för de minsta. Den höjs när man fyller sju år, men då har vi inga extra träningsavgifter i klubben. Allt är inkluderat i medlemsavgiften, säger Björn Karlsson, ordförande i Finspångs Fotbollsklubb.

Han menar att man måste ligga rätt lågt i pris i Finspång.

- Det finns två bra skäl att ha en låg kostnad. Dels finns det mycket föreningar i Finspång och så ska alla ha råd att träna med, säger han.