Det blev ett lyckat femårsjubileum för Rockabilly Cruisers Finspongs årliga bil- och mc-utställning i helgen.

Över 200 bilar och en hel del motorcyklar deltog.

– Vilken succé med så många bilar. Vi har tur med vädret, det är uppehåll, men inte för varmt. Det är roligt att vi kan anordna en sån här utställning i den fina miljön i Bruksparken. Det är en härlig blandning av amerikanare, europeiska bilar, äldre fordon, specialbilar och motorcyklar av olika kategorier, både byggda och original, säger Hannu Hietala, president i Rockabilly Cruisers Finspong.

Artikelbild

| Fränast. Bilentusiasten Björn Hellström vid sin svarta cadillac, årsmodell 1946, prisades av Rockabilly Cruisers Finspång i kategorin "Fränaste fordon".

Klubben delade ut ett pris till "Fränaste fordon" som gick till Björn Hellström från Ljusfallshammar. Han visade upp en svart cadillac av årsmodell 1946.

– Jag har haft bilen sedan 2010. Den var ett vrak när jag köpte den, jag har bytt ut det mesta, berättar Björn Hellström.

Han är en stor bilentusiast och har hela 15 fordon hemma.

– Jag har två chevrolet från 1939, upp till bilar av 1980 års modell. Jag är egen företagare och arbetar mycket. Min avkoppling är att få stänga dörren till garaget och hålla på med mina bilar.

Artikelbild

| Ferrariägare. Malmöbon Ingvar Andersson vid sin Ferrari Scaglietti, som lockade till sig många besökare under lördagen.

Målet är att få alla fordon i körbart skick, vilket han alltid brukar lyckas med.

– "Chevrolet-39:an" hade stått på en skrot sedan 1953. Jag köpte den i höstas och nu är den körbar, säger Björn Hellström.

Artikelbild

| Samspråkar. Organisationen DACAs medlemmar Patrik "Påta" Johansson, Kalle "Mr Beard" Ringholt och Stenove Karlsson, i glatt samspråk med Rockabilly Cruisers president Hannu Hietala (trea från vänster).

– Björn får priset för att han brinner för bil- och rockabillykulturen, påpekar Hannu Hietala.

En långväga gäst var Malmöbon Ingvar Andersson, vars Ferrari Scaglietti lockade till sig många besökare.

Artikelbild

| Bilutställning. Tjusiga bilar radade upp sig i parken.

– Det är samma typ av bil som kungen hade. Han ville ha en vass maskin, men inte synas så mycket. Det sitter i en gammal formel 1-motor, berättar Ingvar Andersson.

Han flyttade från Finspång 1979, men är uppvuxen i rockabillykulturen.

Artikelbild

| Bilinvasion. Mängder av bilar av olika slag invaderade Bruksparken under lördagen.

– Vi var ett gäng som drog igång bilkörningen i Finspång i mitten av 1970-talet. Det är första gången jag är med på utställningen. Det är roligt att se alla fordon och prata med andra bilentusiaster, säger Ingvar Andersson.

Organisationen DACA (Drivers against child abuse), som arbetar med att hjälpa och skydda barn som har det svårt berättade om sin verksamhet.

– Behovet är enormt. Vi ställer ut våra motorcyklar och pratar om vår verksamhet som finns i hela Sverige. Vårt arbete börjar uppmärksammas allt mer, det är jättekul. Vi får så många förfrågningar att vi har svårt att hinna med alla, säger Kalle "Mr Beard" Ringholt och Patrik "Påta" Johansson.