När hon kom ut till sin mans grav på Risinge kyrkogård under helgen, var lyktan borta.

– Vi tittade lite runt omkring graven, men lyktan, som vi skulle placera våra ljus i, var borta, stulen, säger Marlene Wilhelmsson.

Vad fick du för känslor i det läget?

Artikelbild

| Jobbig men fin. - All helgonahelgen innebär mycket jobb, men är också årets finaste helg, säger August Ripskog och får medhåll av Nathalie Falkenberg och Zarah Hellsten, alla kyrkogårdsarbetare på Risinge.

– För det första undrade jag hur någon människa, kan vara så hjärtlös, att man stjäl något från någon annans grav.

– Nästa tanke som slog mig, var hur denne person, sedan kan placera en stulen lykta på sina egna anhörigas grav.

Polisanmälde du stölden?

– Nej, jag tror inte det är någon mening, för polisen lär ändå inte hinna med ett sådant ärende, med tanke på allt annat de har att göra. Men jag blev givetvis mycket ledsen och arg.

Artikelbild

| Fint men tråkigt. - All helgonahelgen tycker jag är årets finaste kyrkohelg, men det är tråkigt när det förekommer stölder, säger kyrkogårdschefen Linda Jonander.

– Dessutom, tillägger hon, var lyktan nyinköpt, för at lysa upp inför höstens mörker. Nu fick vi nöja oss med att sätta ner vanliga vita engångslyktor med ett lock på. Dom lyser också upp fint, men inte lika fint som i en speciell lykta.

Är det här första gången du blir bestulen på kyrkogården?

– Ja, på Risinge kyrkogård, men dessvärre blev vi av med en fågel som vi placerat på en gravsten på en kyrkogård i Finland. Så det är inte bara här det sker stölder på kyrkogårdar, tyvärr.

Linda Jonander, som är kyrkogårdschef hos Finspångs församling, säger så här:

– Jag är inte alls förvånad, när jag hör om den här stölden, för tyvärr försvinner det mycket från våra kyrkogårdar hela tiden. Exempelvis vaser, lyktor, snittblommor och ibland även planterade blommor som grävs upp.

– Det känns lika förskräckligt varje gång, som jag hör om en ny stöld på någon av våra kyrkogårdar. Men det svårt att stoppa de här stölderna, eftersom kyrkogårdarna står öppna, så det enda man kan hoppas på är att de som tar saker på kyrkogårdarna får dåligt samvete och slutar med den här typen av stölder.

Uppmanar du de drabbade att polisanmäla sådana här stölder?

– Nej, det är nog ingen mening med det. Om det inte blir som någon annanstans i Sverige, där någon bar iväg en hel gravsten. Då ska man givetvis polisanmäla händelsen.

Hur ser du annars på All helgonahelgen?

– För kyrkogårdspersonalen är det årets jobbigaste helg, då vi satsar allt vi kan för att göra kyrkogårdarna fria från löv och pynta med ris och annat.

– Men samtidigt tycker nog vi alla att det är årets finaste helg, med alla ljus och blommor som kyrkogårdarna pyntas med, så med tanke på det, är det värt allt jobb vi lägger ner på den här helgen.