Ett museum som innehåller mycket historia, från Finspång under framförallt 1800-talet.
Hur var besöksfrekvensen till museet under 2015?
– Det var en hel del besökare, som kom till museet, framförallt när vi hade öppet hus ett par gånger, säger Kent-Inge Fredriksson, som förestår museet. Men därutöver tar vi också emot grupper, bland annat skolklasser, om de vill komma och se en bit av Finspångs historia.
Vid Folkbladets besök var även förre rektorn Birger Persson på plats. Inte som ovanligt eftersom han brukar hjälpa till med guidning, när det kommer besökare.
Vad kan du berätta om den här gamla yxan, som lämnats in här?
– Den är troligen gjord i Finspång, eftersom man skymtar ett ”F” ingraverat på själva yxan, säger Birger Persson.
– Och med lite god vilja kan man även se en stående kanon på yxan, tillägger Kent-Inge Fredriksson. Så sammantaget är det mycket troligt att yxan är gjord i Finspång. Men den har hittats i ett kärr, så den är lite extra märkt av tidens tand.
Var låg yxfabriken?
– Den låg alldeles bakom Gränges lager, precis bredvid Bruksmuseet, berättar Birger Persson. Och jag kan berätta att yxor var berömda till och med ute i världen, förr i tiden. På Chicagoutställningen 1932 högg man järntenar, en sorts järnstänger, med de här yxorna och det syntes inte ens på eggen.
– Då ska amerikanarna ha sagt, att hade vi bara det svenska stålet, så skulle vi kunna göra såna här yxor också. Men dom hade inte den kvaliteten, helt enkelt.
Förutom ett helt knippe andra Finspångsyxor, rymmer Bruksmuseet många gjutna exemplar av bland annat konstgjutaren Carl Fredrik Mertens.
soren.bostrom@folkbladet.se
011 - 200 448