Visst - Mo Gård ska växa
FINSPÅNGMo Gård ska växa - men inte i Finspång, utan i övriga landet. Det är ett principbeslut som styrelsen har tagit, berättar Weronica Roos-Heinefeldt, platschef för habiliteringen sedan i somras.- Det är en av våra mål, att den enskilde gästen ska komma tillbaka till sin hemkommun. Nyckelordet är kommunikation.
Alla har rätt till livskvalitet. Då krävs kommunikation. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Habilitering innebär att genom utveckling och utbildning skapa de funktioner som en person inte har. Rehabilitering handlar om att återskapa funktioner som personen haft, men förlorat genom skada eller sjukdom. Habiliteringen är den huvudsakliga delen av arbetet, berättar hon.
- Vår målgrupp är döva eller dövblinda med ytterligare ett funktionshinder. Hela vår verksamhet går ut på att skapa sociala, emotionella, fysiska och miljömässiga förutsättningar för att våra gäster ska få en tillvaro med innehåll.
Kunskapscenter, den andra delen av resurscenter Mo Gård, erbjuder bland annat utbildning både internet och externt.
<b>Specialkompetens</b>
På hela Mo Gård resurscenter arbetar totalt cirka 225 personer. De som arbetar direkt med gästerna, är habiliteringsassistenter, pedagoger och specialpedagoger.
- Vi ska starta ett trainee-program för att få in specialkompetens till nyckelposter i företaget, berättar Weronica Roos- Heinefeldt. Vi vänder oss både till interna och externa sökande.
Varje gäst på Mo Gård ingår i enheter för arbete, boende och fritid. Arbetsenheterna är elva stycken och finns på olika ställen i Finspång. Varje gäst har ett team omkring sig med personal från den arbets-, fritids- och boendeenhet som gästen tillhör.
<b>Samspel</b>
- Att se till att rätt person är på rätt plats i rätt tid är en av mina uppgifter, säger Weronica.
Hon förklarar att ingen personal är anställd på någon speciell enhet, utan på företaget. Därmed kan personal få byta enhet, om det behövs.
- Samspelet mellan gäst och personal är viktigt i habiliteringsprocessen. När vi får en ny gäst är det min uppgift att planera hur teamet ska se ut för honom eller henne, givetvis tillsammans med övrig personal.
Det finns gäster på Mo Gård som stannar kvar hela livet, men det är undantag.
- Vi ser habiliteringen som en avgränsad men lång process, ofta mellan tre och fem år.
<b>Tillbaka hem</b>
Meningen är att gästen sedan ska tillbaka till sin hemkommun. För att det ska bli möjligt krävs att det finns kompetens även på hemmaplan, vilket naturligtvis inte alltid är möjligt för en liten kommun att erbjuda. Då kan istället Mo Gård göra det.
- Mo Gård ska växa, men inte i Finspång, utan i övriga landet.
Ett funktionshinder behöver inte bli ett handikapp, om samspelet med miljön fungerar. Det är en av utgångspunkterna i arbetet.
- För att uppnå detta är kommunikation mycket viktigt. Jag har lärt mig litet teckenspråk, för att kunna kommunicera åtminstone litet grann.
Weronica Roos-Heinefeldt har arbetat på Mo Gård sedan 1 juli. Hon kommer från skolans värld, började som förskollärare och gick vidare till arbetsledning. Hon känner att hon kan tillföra kunskap och erfarenheter, och också lära sig saker.
- Det är spännande att få möjligheten att vara med och utveckla verksamheten.
FOTNOT: Mo Gårds folkhögskola är en egen del, som organisatoriskt och ekonomiskt är helt självständig från Resurscenter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!