Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Visionen om nytt Grosvad lever

FINSPÅNG
Ett 20-tal representanter från föreningslivet kom i måndags till den diskussion som Grosvadsutredningen bjudit in till.

Finspång2003-06-04 00:00
På dagordningen stod redovisning av var utredningen befinner sig idag och vad man gör för att hålla visionen vid liv. Bakgrunden till utredningen är den vision som Arne Augustsson formulerade redan 1999, men som först nu kommit upp på dagordningen. I hans vision ska Grosvadsområdet utvecklas till en samlad idrotts-, rekreations- och turistanläggning, något som de flesta ställde sig positiva till. Även om det fanns en del undantag, främst gällde det placeringen av simhall och varmvattenbassäng.

<b>Grupparbete</b>
Deltagarna samlades i mindre grupper med uppgiften att diskutera följande frågor; vilka utvecklingsinsatser för hela området skulle gagna Finspång, hur ska Grosvad/Aluceum drivas/skötas i framtiden och vilken roll spelar föreningen för området i framtiden?
En vision är en vision och det gäller ibland att våga drömma. Om att locka idrottsintresserade från hela Mälarregionen att komma till Finspång, att fotbolllandslaget lägger sitt träningsläger här och att stora musikevenemang ska utspela sig på Grosvad. Men det är svårt att helt tänka bort den verkligheten man lever i och kommunens brist på pengar.

<b>Sanndrömmar?</b>
Då kan man i stället börja drömma drömmar som kan bli verklighet inom en inte allt för avlägsen framtid. Som att trettio år gammal utrustning byts ut, som att toaletter, duschar och omklädningsrum fräschas upp, som att vaktmästarna ska förlägga sina arbetstider samtidigt som föreningarna bedriver sin verksamhet. Och allvädersbanor för friidrott.
-Som ledare ska man hålla koll på allting, att barnen inte glömmer någonting, att alla blir hämtade, att ingen slår sig, plocka i ordning, släcka och låsa. Om något går sönder finns det ingen man kan vända sig till och då kan man inte forstätta med verksamheten, sa Sirpa Nyman-Ekholm, ledare inom Korpen och innebandy.

<b>Driftsproffs</b>
De flesta deltagarna var överens om att anläggningen ska drivas i någon form av entreprenad, det är viktigt att föreningarna kommer dit som kunder och att anläggningen sköts professionellt.
En enkät har skickats ut till alla föreningar som idag har verksamhet på Grosvad och Aluceum. Grosvadsutredningen har fått in ett stort antal svar, där föreningarna bland annat pekar på den stora bristen på förråd och mötesrum. Att det börjar bli alldeles för trångt och svårt att få träningstider var ett annat problem som togs upp.
För att ta reda på hur stort intresse det finns från orter utanför Finspång att använda det som visionen kring Grosvad handlar om, kommer man att genomföra en marknadsundersökning i hela Mälarregionen i sommar.

<b>Finansiering</b>
Minst konkreta förslag kom upp när det gällde att hitta en hållbar finansiell lösning på den eventuella satsningen. EU-bidrag och sponsring är förslag från Arne Augustsson. Men de pengarna räcker inte.
- För att få idéer på hur vi ska hitta fler lösningar kommer vi att i september hålla i en konferens med Kommunförbundet och Idrottsförbundet som ska prata om lokala partnerskap och alternativa driftsformer, sa Hans Lindberg, utvecklingschef i Finspångs kommun.
Grosvadsutredningen ska vara färdiga med sitt arbete vid årsskiftet och under tiden tar man gärna emot synpunkter om både visionsdrömmar och konkreta förslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om