Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viltolyckornas värsta tid är nu

Hösten är viltolyckornas värsta tid. Nationella Viltolycksrådet varnar för att antalet olyckor ökar markant denna tid på året.

I samspråk. P-A Eriksson länsansvarig polis, Nationella Viltolycksrådet, i samspråk med jägaren Björn Gustavsson vid informationsplatsen på Viberga.

I samspråk. P-A Eriksson länsansvarig polis, Nationella Viltolycksrådet, i samspråk med jägaren Björn Gustavsson vid informationsplatsen på Viberga.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2014-09-26 05:56

Nationella Viltolycksrådets landsomfattande insatsvecka mot viltolyckor, "Kunskapslyftet", genomförs den här veckan. I Östergötland anmäls cirka 2 700 viltolyckor årligen. I onsdags var rådet på plats på Viberga för att informera och uppmana till försiktighet i trafiken.

– Det sker en märkbar ökning av olyckor på hösten. Det blir mörkare, djuren är brunstiga, söker föda vid vägarna och använder vägar som transportbana för att undvika snön när den kommer, säger Mattias Grenestam vid Finspångspolisen.

P-A Eriksson, länsansvarig polis vid Nationella Viltolycksrådet, fanns också på plats för att ge information.

– Redan under sommarmånaderna ser vi en kraftig ökning. Det är oroväckande. Vi ser en 30-procentig ökning av älgolyckor i länet. Dovhjortsfallen ökar också när stammen breder ut sig. Men fortfarande är sju-åtta av tio viltolyckor incidenter med rådjur, berättar P-A Eriksson.

I länet har sju vägar valts ut där det sker flest olyckor.

Riksväg 51 i Finspångs kommun är en av de värst drabbade. Där har det på en fyramilssträcka skett 79 viltolyckor under de senaste tolv månaderna.

Han ger flera goda råd till trafikanterna.

– Det viktigaste är att anpassa hastigheten. Det gäller att vara rörlig med blicken ute i trafiken. Det gäller till exempel att se upp vid dungar när ett öppet parti passeras, säger P-A Eriksson.

Han rekommenderar appen "Viltolycka".

– Den är gratis att ladda ner och visar hur många viltolyckor som ägt rum på en viss plats.

Läs mer i fredagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om