Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viltjouren lägger ner: "Känns trist"

Viltjouren i Östergötland läggs ned. Orsaken handlar om en kombination av tidsbrist och delvis indraget tillstånd.

Frida Knutsson har tillsammans med maken Magnus Lundin drivit Viltjouren i Östergötland sedan mars 2018.

Frida Knutsson har tillsammans med maken Magnus Lundin drivit Viltjouren i Östergötland sedan mars 2018.

Foto: Inger Ramstedt

FINSPÅNG2019-03-07 19:31

– Tyvärr, det känns trist. Men jag och min make arbetar så mycket att vi inte hinner med. Vi har som målsättning att vi ska öppna igen längre fram. Bland annat kommer vi bygga hus som är planerat för jouren. Men vi hinner inte med både jouren och våra jobb som det ser ut just nu, förklarar Frida Knutsson.

Det var Frida och hennes man Magnus Lundin som startade Viltjouren i Östergötland mars 2018.

– Behovet har varit enormt. Det finns ingen som hjälper de skadade vilda djuren och det behövs. Vissa dagar kan vi få 30 samtal om skadade djur, säger Frida.

Helt släpper inte det ideellt arbetande paret kontakten med de skadade djuren.

– Nej, vi kommer hjälpa till med att förmedla kontakter till andra viltjourer. Överskottet från de donationer vi fått går till Lilla vilthuset i Norrtälje.

Frida berättar också att det varit problem med länsstyrelsen, som är tillståndsgivande myndighet för sådan här verksamhet.

– Om jag till exempel har en ögonsalva till harar, så fortsätter jag använda den salvan på nästa hare och så vidare tills den är slut. Då kräver länsstyrelsen att vi ska ha en flaska med ögonsalva specifikt till varje hare och det håller inte ekonomiskt. Vi gör det här ideellt och har helt enkelt inte råd.

Pernilla Strid är veterinär på länsveterinärenheten och den som har gjort tillsyn hemma hos Frida Knutsson.

– Vi är inte ute efter att sänka någon, men det finns regler kring detta och det är samma lagstiftning i hela landet. Det framkom brister i deras hantering av djuren, vilket gjorde att länsstyrelsen drog in delar av deras tillstånd, berättar hon.

Vid tillsynsbesöket i augusti 2018 konstaterades brister i journalföringen, läkemedelshanteringen och förutsättningarna för rehabilitering av hare. Det fanns också två harungar som hade varit i Fridas och Magnus omsorg i två månader som var i mycket dåligt skick. Länsstyrelsen konstaterar i sitt beslut att harungarna utsatts för lidande.

– Det är jättebra att det finns viltrehabilitering på ideell basis när det gäller visa arter. En del i rehabiliteringen handlar också om att kunna avliva djuren när det behövs. För många djur som är skadade är avlivning det bästa för att inte orsaka onödig stress och lidande, säger vilthandläggaren Mia Kjällander vid länsstyrelsen i Östergötland.

Frida Knutsson och hennes make har överklagat beslutet från länsstyrelsen.

– Ja, och vi har redan åtgärdat bristerna som finns och kommer gärna tillbaka i framtiden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!