Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Villaägarnas krav: Stoppa taxeringen

Villaägare i Finspång beräknas betala en fjärdedel mer, eller mindre, i taxeringsvärde än det egentliga värdet.  Villaägarnas Riksförbund anser därför att 2009 års taxering ska stoppas.

Foto: Skogh Andreas

FINSPÅNG2009-02-20 03:00
Det är riksförbundet som studerat avvikelserna och som nu riktar kritik mot Skatteverkets uträkning av taxeringsvärdet, som i princip ska motsvara 75 procent av fastighetens marknadsvärde. Men så är sällan fallet, enligt Villaägarna. Problemet är Skatteverkets massvärdering av fastigheter som ger mycket stora avvikelser för enskilda fastigheter, menar riksförbundet. - För fastighetsägarna är taxeringssystemet ett lotteri. Störst nitlott drar de som bor i glesbygd. Där är felen procentuellt sett störst och dessutom används värdena fortfarande som underlag för beskattning, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund. Osäkerhet
Där det är få försäljningar slås områden ihop i större enheter för att få tillräckligt många köp som underlag för att fastställa ett taxeringsvärde. Det leder till stor osäkerhet när det gäller taxeringsvärdets exakthet för enskilda fastigheter. - Man borde inte basera skatteuttag på taxeringsvärdet utan i stället ha en lägre kommunal avgift. Vid bodelningar och andra fall där en värdering är nödvändig ska man kunna göra en enskild värdering, säger Joacim Olsson. I Finspång hamnar det genomsnittliga felet på 24 procent eller 124 000 kronor, enligt Villaägarnas Riksförbund - Ett schabloniserat system kan aldrig bli rätt för enskilda fastigheter. Det spelar ingen roll om taxeringsvärdet är högt eller lågt. Värden som inte går att fastställa korrekt ska inte heller användas som underlag för beskattning i ett rättsamhälle, säger Joacim Olsson. Riksförbundet anser nu att 2009 års taxering ska stoppas. Dessutom måste en utredning tillsättas med uppgift att skyndsamt ta fram förslag på hus taxeringssystemet helt kan avvecklas. För att ytterligare spetsa till sin kritik startas dessutom jakten "efter det mest vansinniga taxeringsvärdet". "Slår fel"
- Årets taxeringsvärden slår fel med i genomsnitt en kvarts miljon kronor för varje småhus i landet. Vi vill vända detta vansinne till något positivt genom att dela ut pris till den som fått det mest orimliga taxeringsvärdet, säger Elisabeth Österman, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.
Genomsnittligt fel i procent: 24. I kronor: 142 000. Genomsnittliga taxeringsvärden i kronor enligt prognos för år 2009: 594 000 kronor. Källa: Villaägarnas Riksförbund WSP Group har, på uppdrag av Villaägarnas Riksförbund, studerat hur stora avvikelserna är mellan 75 procent av det faktiska marknadsvärdet, det vill säga det värde som enskilda hus bevisligen sålts för, och det uppskattade värde som taxeringsprocessen gett dessa småhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om