Kommunens dåliga ekonomi har varit ett återkommande tema i Finspång under en längre tid. Ett negativt resultat för årets fyra första månader visade 57 miljoner kronor och vid senaste majrapporten var prognosen minus 41 miljoner kronor.
Men besparingsåtgärder har pågått en längre tid och senaste ekonomiska prognosen 31 juli visar att det går åt rätt håll.
– Vi ser över alla sektorer, men det är framförallt i sektor vård- och omsorg som vi ser mest effekter nu, jämfört med i maj. Där har till exempel köerna till demensplatser och särskilda boenden minskat mycket, säger Mats Annerfeldt.
– Vi kan se att antalet hemtjänsttimmar har minskat, säger socialrådet Riitta Leiviskä-Widlund (S).
Styrande majoriteten har velat göra en genomlysning av hela organisationen för att se över vilka besparingar som anses mest lämpliga.
– Effekterna av åtgärder som vi tagit beslut om för cirka ett år sedan börjar vi se resultatet av. Det tar tid, men det känns förstås bra att vi börjar se resultat. Det vi inte kan påverka är skatteprognoser, säger miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C).
Det konstateras att nästa tertialrapport kommer vara mer omfattande än senaste julirapporten.
– Numera får vi ekonomiska rapporter varje månad för att vi vill följa det tätare. I sektor utbildning kunde vi till exempel se stora skillnader på alla åtgärder som gjorts i majrapporten, säger utbildningsrådet Mikael Wallin (L).
Oppositionsrådet Inge Jacobsson (M) konstaterar att åtgärder görs, men att det inte är tillräckligt.
– Det tar för lång tid. Ekonomin i kommunen har varit underbalanserad i åtta år, säger han.
Han nämner SKR:s rekommendation om att kommuner bör ha ett överskott på två procent av statsbidrag och skatteintäkter för att täcka inflation, investeringar och ha en ekonomisk reserv.
– 61 miljoner kronor behöver hämtas in på fem månader i år, det är mycket tveksamt om det går.
Vill oppositionen fortfarande spara 60 miljoner kronor genom att ta bort 60–70 tjänster, trots att det pekar åt rätt håll med kommunens ekonomi?
– Absolut. Det går alldeles för sakta med besparingsåtgärderna. När det är för stora underskott måste man ta till drastiska beslut, säger Inge Jacobsson.