Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill se fler familjehem i landet

Enligt en enkätundersökning hos landets socialchefer anses konsulentstödda familjehem vara mycket dyrare än kommunala.– Det är helt felaktigt. Dessutom ser vi oss inte som konkurrenter utan komplement till kommunernas egna familjehem, säger Andreas Ramlöv, styrelsemedlem i RFF och verksamhetsledare för Familjehemscenter.

Andreas Ramlöv anser att det behövs fler familjehem i landet.

Andreas Ramlöv anser att det behövs fler familjehem i landet.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2014-02-15 05:19

Familjehemscenter i Finspång har bedrivit förstärkt familjehemsvård sedan 1986. Organisationen startades som ett kommunalt projekt, men bedrivs sedan 1991 som ett aktiebolag.

I dag finns 35 familjehem i organisationen, främst i Östergötland, men även i Södermanland och på gränsen ner till Småland.

I veckan framträdde Andreas Ramlöv i ett reportage i SVT för att bemöta kritiken från socialchefer, där det framgår att privata familjehem är fyra gånger dyrare än kommunala.

– Det finns organisationer som debiterar klart över snittpriset som, enligt SCBs officiella statistik, är 1 280 kronor per dygn för konsulentstöd och familjehemsvård. Men Sundbybergs beräkningar som presenterades i SVT, är i detta fall direkt felaktiga.

– Det är tråkigt att det handlar om pengar och kostnader istället för att lyfta fram att de flesta familjehem och verksamheter är seriösa och gör ett kanonjobb, betonar Andreas Ramlöv.

Han är själv uppväxt i en familj som fungerat som familjehem och påpekar att drivkraften är att vilja bidra och det sociala patoset. Andreas menar att hela grundtanken är att ge barn och unga så familjelika förhållanden som möjligt.

– Jag har fått se samhällets baksida, men också fått en annan syn på samhället. Jag har lärt mig att tolerera människors olikheter, att det finns orsaker till människors tillkortakommanden.

Läs mer i lördagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om